Ugostitelji kubure sa osobljem: Na moru bolja zarada

S. B. - J. Su.

29. 07. 2019. u 13:08

Ugostitelji u Srbiji sve češće muku muče sa radnom snagom. Svako ko se snalazi kao konobar, a naročito oni dkazani u kuhinji, radije idu na plaćenoja mesta u drugim državama. Najviše naših "pečalbara" u Hrvatskoj, blizu 10.000

Угоститељи кубуре са особљем: На мору боља зарада

Foto Ž. Knežević

SRPSKI ugostitelji ovog leta jedva pronalaze radnike. Ko god se snalazi sa ajncerom, a naročito oni dokazani u kuhinji, bez problema nalaze daleko plaćenija radna mesta u susednim, primorskim, državama. U Hrvatskoj je zvanično blizu 10.000 građana Srbije sa dozvolom da rade, a po Crnoj Gori su i dalje otvoreni oglasi koji pozivaju radnike iz naše zemlje i regiona.

Dok u Srbiji, tokom letnje sezone, mogu da zarade oko 500 evra, na primorju za isti trud dobiju i dva do tri puta više. Sve zavisi od turističkog centra. Dodatan motiv je rad na moru.

- Kvalitetni radnici odlaze, pa je usluga sezonskih radnika kod nas sve gora. Čini mi se da je ove godine situacija najgora - kaže ugostitelj iz Beograda. - To se odražava i na kvalitet usluge. Odlaze nam konobari i šankeri, svi koji imaju radnog iskustva. Oni koji su stekli znanje, praksu, kvalifikaciju. Ostaju oni koji se još uče i stiču veštinu. Čim dođu do prvog radnog iskustva, odlaze i oni. To je prava oseka i u najboljim klubovima i restoranima. Ali se pomeraju i iz gorih ka boljima. Tako oni na kraju lanca ostaju bez radne snege. Poslednjih godina sezonski radnici idu više u Hrvatsku, jer su ih u Crnoj Gori varali za platu.

Odlazak u letnju "pečalbu" nosi i rizik. Crna Gora mami radnike platama, idu do 2.500 evra, za kuvara, ali naruku im ne ide kratka sezona. Već u septembru za mnogima prestaje potreba. U Hrvatskoj dnevnice su još veće, ali i konkurencija.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do polovine jula ove godine sa važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije, od čega 2.560 su sezonski radnici.

- Državljani Srbije kojima je izdata dozvola za boravak i sezonski rad najviše su zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu - kažu u MUP Hrvatske. - To su pomoćni radnici u turizmu, konobari, kuvari i turistički animatori.

PREKO GODINE NA SKELI

KADA govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije najviše rade u građevinarstvu i saobraćaju. To su zanimanja građevinski radnik, bravar, tesar, monter, vozač autobusa i kamiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Niko

29.07.2019. 13:36

Pa ako to znate... Sto nedate platu 1500e? A da mora vlasnik da vozi novi audi s8 pa zato nisu pare

* КОМЕНТАР *

29.07.2019. 13:53

Па драги угоститељи кад већ знате у чему је проблем онда сигурно знате и да га решите, ево да вам мало помогнем, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!!!

Vaske

29.07.2019. 14:22

Prostije dve varijante, prva da povećaju vlasnici ugostiteljskih objekata plate i bolje radno vreme, ili da rade sami, treća mogućnost ne postoji.

PIRGOS

29.07.2019. 19:21

Osnove ekonomije. Platiti radnika za onoliko koliko proizvod ili usluga može da se proda. I.. Dati platu radniku, konobaru, građevicu, pekaru od 2.500,000 EUR i više , a burek 60-100 dinara, hleb, 40 a cena kvadrata 600 do 1500 EUR u proseku. A na tom zapdu, Pa može, zapadne cene kvadrata stana , kirija, hleba, komunalija, prevoza, lečenja, piva, kafana , školarina i... eto, plate kod nas kao kod njih. Doći će i to, vrlo brzo.

Mex

29.07.2019. 23:20

@Kad se vrate - NE TO . Nebi ih ni primio , ni razgovarao sa njima . Nazad u rvacku i kod mila .