DUŽE je trajala borba da u Beogradsku industriju piva uđu nego što su u njoj ostali. Firma "M6 EDEN SRB", iza koje zapravo stoji makedonski biznismen Svetozar Janevski, rešila je, posle dve godine, da prekine zakup pogona BIP u stečaju. Radnici angažovani po ugovoru o delu, njih 125, tako su ostali bez posla. Stečajni upravnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) već u ponedeljak će raspisati oglas kojim traži novog "stanara", a u međuvremenu će održati minimum proizvodnje. Uposliće, zato, neophodan broj radnika.

PROČITAJTE JOŠ: Makedonci ulaze u BIP

Zakupac, srpska kompanija makedonskog biznismena, ugovor o saradnji je raskinula 1. jula, i sada izmiruje obaveze prema poveriocima i radnicima. Poručuje da nisu uspeli da pozitivno posluju, i pored velikih ulaganja, ali i da ovo ne znači povlačenje.


PROČITAJTE JOŠ: Ruše BIP, grade stanove

- "M6 EDEN SRB" odlučio je da prekine ugovor o poslovnoj saradnji sa BIP-om u stečaju - stoji u saopštenju ove firme. - Verovali smo u mogućnosti razvoja jedne od najvećih pivara u regionu i sa entuzijazmom krenuli pre dve godine u obnovu. Pokušali smo da napravimo nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju. Nažalost, bez obzira na velika mesečna ulaganja, nismo uspeli, jer sa ovim konceptom nema mogućnosti za uspeh. Ovo ne znači da ćemo se povući, jer Beogradu je potrebno kvalitetno pivo. Produžićemo u drugačijem smeru, sa drugim konceptom. Moguć je početak ulaganja u budućnost sa novim projektima.

Upućeni u situaciju na srpskom tržištu piva tvrde da su zakupci uspeli da zaustave pad BIP-ove proizvodnje, a posle nedavnih marketinških akcija, počelo je minimalno povećanje prodaje. Upućeni zato veruju da će se proizvodnja svakako nastaviti tokom leta, a ne iskuljučuju ni mogućnost da zakupci pokušavaju da se izbore za nižu rentu. Oni su u BIP ušli pod uslovom da svakog meseca plaćaju 76.000 evra zakupa, angažuju najmanje 100 radnika i proizvedu 10.000 hektolitara piva mesečno.


- U cilju zaštite interesa poverilaca, očuvanja stečajne mase, stečajni upravnik je pribavio saglasnosti za održavanje kontinuiteta proizvodnje i pronalaženja proizvođača u sistemu poslovno tehničke saradnje uz angažovanje određenog broja bivših radnika i minimalnog nivoa mesečne proizvodnje - kažu u ALSU. - Već 8. jula će biti objavljen oglas za prikupljanje pisanih ponuda u cilju zaključenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji o davanju na korišćenje proizvodnih kapaciteta stečajnog dužnika.

Janevski je, inače, najpre pokušao da postane zakupac BIP-a 2015. godine. Usprotivili su se manjinski akcionari, pa je fabrika, posle više pokušaja, uvedena u stečaj. ALSU je potom tražio partnera za poslovno-tehničku saradnju. I zakupac je izabran tek iz petog puta. Firma makedonskog biznismena najpre nije ispunjavala uslove oglasa, bila je tek osnovana. Posle niza pokušaja, odbor poverilaca je konačno u aprilu 2017. godine odobrio njen izbor za zakupca.

OSTAJE SAMO KUĆA ĐORĐA VAJFERTA

ODBORNICI Skupštine grada Beograda su na poslednjoj sednici usvojili plan detaljne regulacije za kompleks BIP-a, koji predviđa da na ovom području nikne novo gradsko jezgro, zgrade manje i veće spratnosti. To podrazumeva iseljenje fabrike. Izuzetak je vila Đorđa Vajferta, koja će ostati. Plan ostavlja mogućnost da to postane objekat industrijskog turizma, gde bi mogla da se nastavi proizvodnja piva, ali u malom obimu.

SELIDBA IZVESNA

U slučaju selidbe, nova lokacija bi mogla biti u Krnjači. Tu je BIP i vlasnik zemljišta, na kome je pogon za proizvodnju sokova. Ideju da prodaju plac na Mostaru a pivo prave na obodu grada imao je i prvi kupac BIP-a, švedsko-litvanski konzorcijum "Junajted nordik beveredžis - Alita". Ugovor je raskinut pre nego što je njihov naum ostvaren. Parcela na Mostaru, međutim, više i nije u vlasništvu pivare, već Direkcije za imovinu. Država je vlasnik 70 odsto zemljišta na kojem se nalaze objekti BIP-a širom Srbije.

Svetozar Janevski je svojevremeno najavio da namerava da gradi novu modernu fabriku, u koju bi uložio 30 miliona evra. Sa državom je tada razgovarao o lokaciji koju bi mu nadležni ustupili.