OD Stare Pazove do Novog Sada dosad je postavljeno 17 kilometara novih koloseka na kojima će vozovi moći da idu i brzinom od 200 kilometara na sat. Postavljanje novih šina na pruzi do Subotice počeće početkom sledeće godine. Prugom će putnici od Beograda do Novog Sada stizati za malo više od pola sata krajem 2021. godine.

Ministarka za infrastrukturu Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor "Infrastrukture železnice" Miroljub Jeftić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin obišli su u petak radove nedaleko od Inđije.

- Ovo je prvi put da Srbija gradi brzu prugu i prvi put da možemo da vidimo da su kilometri te pruge postavljeni - rekla je Zorana Mihajlović. - Sa partnerima iz Republike Kine radimo modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, a najzahtevniju i najtežu deonicu sa ruskom kompanijom "RŽD internešnel". Razvoj železnice je naš prioritet. Gotovo 500 kilometara regionalnih pruga smo rekonstruisali, a u brzu prugu između Beograda i Budimpešte ulažemo skoro dve milijarde evra. Očekujem i da sledeće godine započnemo izgradnju treće deonice, od Novog Sada do Subotice.

Radovi na pruzi Stara Pazova - Novi Sad vredni su 247,9 miliona dolara, a izvodi ih ruska kompanija. Predviđeno je da deonica bude završena do kraja decembra 2021. godine.

Pročitajte još - U Mladenovac BG vozom od septembra

- Krajem 2021. godine ćemo iz Novog Sada za pola sata da dođemo do Beograda - istakao je Igor Mirović. - Ova pruga je značajna za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji će povezati Beograd, Staru Pazovu, Inđiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad.

MOŽE I VEĆI IZVOZ

TRGOVINSKA razmena Ruske Federacije i Srbije lane je iznosila 3,6 milijardi dolara, podsetio je u petak ambasador Aleksandar Čepurin.

- Da bi ta saradnja bila još uspešnija, neophodno je da Srbija proizvodi više robe za rusko tržište, a imajući u vidu koliko Srbija napreduje, sigurni smo da je za tako nešto i sposobna. Drugi uslov je saobraćajna infrastruktura - rekao je Čepurin.