Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da četiri srpske kompanije kojima je privremeno zabranjen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju moraju da se prilagode novim standardima, kao i da razlog suspenzije nije kvalitet naših proizvoda.

"Postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, druga su promenjena pre godinu dana, sada je stvar pristupa implementaciji", naveo je ministar na tv Prva.


PROČITAJTE JOŠ:
Rusko "stop" za srpsko meso

On je podsetio da Srbija ima još šest kompanija kojima je dozvoljen izvoz, i da nije tačno da je svima zabranjeno.

"Jedno su pravila za izvoz u Evropskoj uniji, Rusiji, Kini ili Turskoj, ove kompanije moraju da nauče da moraju da imaju procese unutar sebe koji zadovoljavaju pravila kupca", rekao je Nedimović.

Ruske vlasti su nešto ranije donele odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađvina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karnerks zbog „ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije.

Ministar je objasnio da je meso ovih kompanija apsolutno bezbedno i da se ovde radi o administrativno tehničkim uslovima, koje ima svaka država.

"Izveštaj Uprave za veterinu biće poslat u narednih sedam osam dana u Rusiju, i ja se nadam da ćemo do posete ruskog ministra poljoprivrede raščistiti ovu stvar", naveo je Nedimović.

Branislav Nedimović,foto Tanjug

Rekao je da navedene kompanije moraju da angažuju stručnjake kako bi se usaglasili sa pravilima u Rusiji, i dodao da je državi cilj da pomogne ljudima da što više izvezu.

Nedimović je na pitanje o problemu klanja neidentfokovanih životinja, rekao da se to desilo u jednoj klanici kompanije Matijević gde je postojao nedostatak ušnih markica na dva grla.

Nije odgovor da su markice otpale, moramo biti pažljivi po tom pitanju, naveo je ministar.

Postoje različiti nivoi kvaliteta, podsetio je ministar, ali svaki proizvod mora da bude bezbedan.

"Rusi imaju neke propise i iz osamdesetih godina ali imaju i nove, i morate da poštujete sve te procedure ukoliko želite da izvozite", rekao je Nedimović.

Na pitanje o kontroli uvoza u Srbiju objasnio je da država konstantno sprovodi kontrolu na granici, kao i da je poslednjih godina veći broj ljudi uhapšen zbog uvoza mesa i voća.

Nedimović je rekao da kompanije koje imaju privremenu zabranu uvoza na rusko tržište, izvoze meso na desetine tržišta i da moraju da se prilagode pravilima tih država.

"Suspenzija je uvedena zbog administrativno tehničkih uslova, a svaka zemlja ima svoje pravilnike", rekao je ministar.

Direktor kompanije Zlatiborac, Nemanja Knežević je naglasio da su njihovi proizvodi potpuno bezbedni, da su dobili preporuke šta treba da se usaglasi, i da se ne radi o kvalitetu proizvoda.

Predstavnici drugih kompanija su takođe naveli da su u pitanju administrativno tehnički uslovi kojima moraju da se prilagode u što skorijem roku.