PRIVREDNICI u Srbiji u naredna tri meseca očekuju bolju prodaju, veće korišćenje slobodnih proizvodnih kapaciteta, novo zapošljavanje i više investicija, pokazala je anketa Barometra, čiji su rezultati predstavljeni u utorak u Privrednoj komori Srbije.

Anketa je sprovedena među 150 kompanija, velikih i malih, privatnih i javnih, iz svih segmenata prerađivačke industrije. Četvrtina anketiranih planira novo zapošljavanje u narednom tromesečju, a više od trećine anketiranih firmi veći obim investicija u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu.

- Posebno ohrabruje rast vrednosti indeksa poslovne klime i optimizma privrednika, koji je izražen većim pozitivnim očekivanjima u naredna tri meseca - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. - Privrednici u naredna tri meseca očekuju bolju prodaju na domaćem tržištu, uz zadržavanje nivoa prodaje na stranom, veće korišćenje slobodnih proizvodnih kapaciteta i novo zapošljavanje.

Pročitajte još - Nagrade PKS: I male firme društveno odgovorne

Predsednik PKS napominje da su se značajno popravili pokazatelji i stanje u oblasti prerađivačke industrije u proteklih pet godina i ističe da je Barometar namenjen pre svega privrednicima kao alat pomoću koga mogu bolje da sagledaju svoju tržišnu poziciju, poslovne prilike i da planiraju poslovanje na domaćem i inostranom tržištu.

Privrednici najveće ograničenje u poslovanju vide u regulativi, nedostatku kadrova, monopolima i manjku kredita. Kako je istaknuto na prezentaciji, cilj ankete Barometra je da pre objavljivanja zvaničnih rezultata statistike ukaže na promenu trendova u domaćoj industriji.

KAPACITETI

AUTOR analize, ekonomista Milan Kovač, objašnjava da je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u maju iznosilo 76,6 odsto, što je za 2,4 procentna poena više nego u aprilu. U maju je zabeležen manjak proizvodnih kapaciteta u odnosu na tromesečnu ugovorenu prodaju.