Uzeti kredit on lajn, prebaciti sredstva mobilnim telefonom za manje od dve sekunde, imati celu banku na telefonu i drugo, nije nešto o čemu govorimo samo kao o "skandinavskim čudima" već ubrzano postaje realnost i u Srbiji, izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić na konferenciji "Digitalno bankarstvo".

Stanić je istakla da je guvernerka Jorgovanka Tabaković odredila digitalizaciju kao jedan od prioriteta, kao način da dođemo do efikasnijih, jeftinijiih i korisnicima prilagođenijihi finansijskih usluga.

"Od samih bankara može se čuti da su zadovoljni što naša centralna banka gura finansijsku industriju i promene u tom sektoru napred", istakla je Stanić.

PROČITAJTE JOŠ - Mali:Tender za Komercijalnu najkasnije početkom juna

Kako je rekla, analize pokazuju da je samo u poslednjih nekoliko godina više podataka zabeleženo nego u svim godinama pre toga.

"Fundamentalno se menjaju finansijski procesi, kako se upravlja podacima i slično. Povećava se konkurencija u banarskom sektoru u vidu fintekova, povećava se efikasnost i sve to ima ogromne posledice", rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ - Siniša Mali: Biće novca za veće plate i penzije

Dodala je da se sve više koriste klaudi, big data, veštačka inteligencija, biometrijska verifikacija, digitalni identitet, robo savetnici... , kao i da to sve nepovratno menja svet.

Prema njenim rečima, NBS je prva institucija koja je uvela neobaveznost upotrebe pečata.


Dragana Stanić,foto Tanjug

Takođe, NBS je među prvima u Evropi uredila utvrđivanje identiteta fizičkog lica putem video veze u realnom vremenu.

"Omogućeno je i zaključivanje on lajn ugovora sa bankama i drugim finansijskim institucijama, a stvorene su pretpostavke da se identifkikacija klijenata vrši bez potrebe njegovog odlaska u prostorije banke", naglasila je Stanić.

Savetnik u za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović je rekao da je digializacija jedan od top prioriteta vlade na čelu sa Anom Brnabić.

Naveo je da je infomatika uvedena od petog razreda osnovne škole, da se uvode IT odeljenja i drugo.

"Meni je veoma zaniljivo sve što se dešava u domenu finteka i nadam se da će Srbija tu naći svoje mesto. U samoj završnoj fazi su Izmene zakona o trgovini i elektronskoj trgovini".

Istakao je da je sistem instant plaćanja je jedan od najmodernijih u svetu i da Srbija ima i regulatorne i tehnološke okvire koji su među najboljim u svetu.