NACIONALNI tim za spas srpskog sela biće formiran do kraja maja, što je samo formalnost, dok je ključna stvar i suština zapravo u pripremama, konstruktivnim razgovorima sa adekvatnim ljudima. To je ocenjeno u četvrtak u Novom Sadu, u razgovoru Milana Krkobabića, ministra zaduženog za regionalni razvoj, i profesora dr Dragana Stanića, predsednika Matice srpske, kojem su takođe prisustvovali akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, i profesor dr Milovan Mitrović, potpredsednik tog odbora. Tom prilikom je dogovorena saradnja najstarije srpske kulturne i naučne institucije sa kabinetom ministra na oživljavanju sela Srbije.

Pročitajte još: Zadrugarima kamatu plaća opština

- Naš tim, jednostavno, ne može bez institucije kao što je Matica srpska i veoma smo zahvalni na činjenici da će učestvovati u radu, pre svega u elementu kulture i nauke - kaže Krkobabić. - Očekujemo da doprinos Matice srpske bude na nivou onog koji je imala kroz istoriju, jer sela u Srbiji to zaslužuju. U Srbiji 73 odsto domova kulture ne funkcioniše, imamo zgrade, ali nemamo sadržaje. Hoćemo da imamo odgovarajuće kulturne sadržaje, biblioteke, da knjiga ne bude roba, nego dostupna čitaocima na selu. Uz to su i mnogi projekti Matice srpske koji će biti nadohvat ruke.

Krkobabić naglašava da je zadatak omogućiti da ljudi na selima žive životom dostojnim savremenog čoveka 21. veka i ujedno ponuditi izbor koji će biti moguć ako i ponuda bude kvalitetna.

- Pod ponudom podrazumevam način egzistencije u okviru porodičnog gazdinstva, seoskog turizma, malih i srednjih preduzeća, starih zanata sa adekvatnom infrastrukturnom mrežom sa svim sadržajima koji se tiču zdravstva, obrazovanja, kulture... Veoma težak zadatak i značajna misija.

Pročitajte još: Iz evropske kase kupuju traktore

Sa svoje strane, dr Dragan Stanić je naglasio da su sadržajni razgovori osnova za čitav niz akcija u sferi kulture, što će biti od praktične koristi.

- Smatramo da je revitalizacija sela izuzetno važan i značajan poduhvat i vrlo smo voljni da u skladu sa svojim mogućnostima, a one nisu male, pomognemo veliku akciju. Jer, to je zaista uslov da celo naše društvo bude mnogo stabilnije i da stekne sposobnost da u nekim budućim vremenima idemo u susret svim izazovima i da ih uspešno savlađujemo - ocenio je Stanić.

I PUTEVI I KULTURA

MILAN Krkobabić očekuje da će do kraja godine biti definisana, kako je naglasio, konzistentna politika ravnomernog regionalnog razvoja.

- Očekujemo da ta politika u idućoj godini povuče odgovarajuća sredstva, da krenemo praktično da radimo sa kulturnim sadržajima, a na drugoj strani odradimo i atarske puteve da taj domaćin stigne od svoje kuće do svoje njive da funkcioniše Dom zdravlja, vrtić, škola... Jer, postoje sjajne stvari koje su urađene, kao što je "Pregled sela Vojvodine", ali to nemamo na nivou Srbije - kaže Krkobabić.