Povrće uz kap po kap i centralno grejanje
11. 05. 2019. u 17:03
Porodica Stojković iz leskovačkog Navalina decenijama pioniri u povrtarstvu na jugu. Otac Jovica osamdesetih napustio državni posao, a danas na dva hektara proizvede 500 tona robe
Braća Stojković
POSLEDNjIH nekoliko decenija svaka novina u povrtarskoj proizvodnji prvo stiže u domaćinstvo Jovice Stojkovića iz leskovačkog sela Navalin. Ovaj pionir i višestruki rekorder u proizvodnji povrća je često nailazio na nerazumevanje okoline, ali je sledio svoju viziju i uspostavio proizvodnju kakva se može videti samo u razvijenim zapadnim zemljama. Počeci su bili teški, ali je Stojkovićima modernizacija proizvodnje olakšavala rad na polju i donosila veće i sigurnije prihode. Jocu su nasledila dvojica sinova, Vladica i Miljan, koji uspešno nastavljaju ovaj posao, ponosni na to što je baš njihov otac uzor mnogim povrtarima na jugu Srbije.
Jovica je krenuo u nepoznato osamdesetih godina prošlog veka kada je napustio stalan posao u društvenom preduzeću i odlučio da bude sam svoj gazda. Počeo je sa tek nekoliko malih plastenika, motokultivatorom i starim vartburgom koji mu je služio za prevoz robe. Prvi je na jugu Srbije imao plastenik veći od uobičajenih. Prvi je postavio sistem "kap po kap", sagradio hladnjaču i počeo da dogreva proizvodnju kao što je i prvi kompjuterizovao navodnjavanje i prihranu svojih zasada. Na dva hektara pod plastenicima Stojkovići godišnje proizvedu oko 500 tona robe, a kvalitetom su postigli i to da bi mogli da prodaju i tri puta veće količine povrća.
- Sećam kada smo kupili prvi traktor, pa mali kamion. Postepeno smo povećavali broj plastenika, ali je veći deo proizvodnje bio na otvorenom. Od pre 18 godina, sa stabilizacijom prilika u zemlji, počeli smo da primenjujemo sve novo što je dolazilo sa Zapada. Usavršili smo prizvodnju. Izbegavamo pesticide i oslanjamo se na biološke preparate. Godišnje proizvedemo 250 tona krastavca i isto toliko paradajza i zadovoljni smo. Obazrivi smo prilikom širenja proizvodnje da ne bi izgubili na kvalitetu po kome smo prepoznatljivi - priča Vladica Stojković.
Pročitajte još - Kap po kap na 11.500 hektara
Zatičemo ga na spratu novosagrađenog magacina za pakovanje robe sa kuhinjom, trpezarijom i garderoberom za desetak stalno angažovanih radnika. Sa prozora pogled na više od 40 plastenika, a prekoputa veliki plastenik koji je potpuno automatizovan.
- U odnosu na spoljne uslove sve reguliše automatika, a nabavljen je pre deset godina. Devedesetih smo sami pravili plastenike od oko 480 metara kvadratnih, kakvih nije bilo u ovim krajevima. Do tada se radilo u malim barakama visokim tek dva metra. Mnogi su bili skeptični. I kada smo uveli "kap po kap" svi su se pitali kako to može da funkcioniše. Pre petnaestak godina smo počeli i da dogrevamo plastenike i da tako prednjačimo u odnosu na konkurenciju - nabraja Vladica.
Jovica Stojković
.jpg)
I sam je bio nepoverljiv kada je trebalo da nabave kompjuter koji reguliše navodnjavanje i prihranu.
- Bila je to investicija od 12.000 evra u odnosu na pumpe koje koštaju oko 100 evra. Mnogo je bilo nepoznanica. Otac je insistirao na tome i ispostavilo se da je bio u pravu. Za posao koji je trajao satima sada nam treba tek sat. To je dovoljno vremena da sipamo đubre u tankove i da podesimo parametre, a kompjuter sve radi sam. Ono što je dobro nikada nije skupo - smeje se Vladica.
Sa tri kotla Stojkovići dogrevaju oko 80 odsto proizvodnje, pa sa prvim krastavcem izlaze na tržište već tokom marta. Vladica i Miljan ističu da je važno da se roba ima kada je drugi nemaju - u rano proleće i kasnu jesen.
- Poslednjih pet godina smo u tom kontekstu promenili tehnologiju. Mi u julu i avgustu robu nemamo, a tada je ima najviše na tržištu. Do polovine juna završimo sa krastavcem. Zasadimo paradajz i beremo ga od početka septembra do polovine novembra. Sa ranom i kasnom proizvodnjom imamo mnogo veću verovatnoću da postignemo dobru cenu. To znači i velika ulaganja. Tokom jedne zime potrošimo oko 500 kubika drva - ističe Vladica.
U plastenicima ove porodice uvek je toplo
.jpg)
Hladnjača koja je napravljena pre deset godina, kada su se bavili proizvodnjom kupusa, sada služi za rashlađivanje robe, što je zahtev svih ozbiljnijih kupaca, a pre nekoliko godina su kupili i kotao od 1,25 megavata koji bi mogao da greje na desetine stanova. Ove godine ne planiraju nova investiciona ulaganja.
Pročitajte još - Imamo vode, fale nam sistemi
- Brat i ja sa svojim porodicama živimo posebno, ali radimo zajedno. Nismo hteli da se delimo jer usitnjavanje poseda nema smisla. O svemu se dogovaramo. Naredne godine ćemo možda širiti proizvodnju, a možda ćemo i manje plastenike menjati većim i praviti "blokove", jer dosta mesta gubimo na prostoru između plastenika - kaže Miljan.
Jocina uloga je sada više savetodavna. Tu je i da pomogne sve što zatreba, dok je sinovima prepustio brigu o plastenicima. U vreme naše posete krenuo je da registruje jedno od vozila. Sa smeškom na licu mlađe prepušta i novinarima koji su česti gosti na njihovom imanju kada god se govori o novinama u proizvodnji i iskustvima koje one donose.
.jpg)
ZAŠTITA DOMAĆEG PROIZVOĐAČA
Ova sezona je za proizvođače ranog povrća počela zabrinjavajuće. Zbog velike ponude, a male potrošnje, kilogram krastavca se početkom marta prodavao za 80 do 90 dinara. Sa rastom potražnje rasla je i njegova cena, pa se trenutno može nabaviti za 130 do 140 dinara po kilogramu. Povrtari očekuju i dobru cenu paradajza jer je proizvodnja zbog blage zime i napada insekata "problematična".
.jpg)
Od države očekuju zaštitu domaćeg tržišta prelevmanima, a najveće probleme pravi uvoz iz Albanije. Ukazuju i na loš kvalitet te robe, jer albanski povrtari koriste preparate koji su kod nas zabranjeni još pre deset godina.
Komentari (1)