JOŠ jedna vredna donacija Evropske unije - "Elektoprivredi Srbije". Distributivni sistem EPS dobio je četiri mobilne trafostanice pomoću kojih je moguće brže reagovanje u vanrednim situacijama, kao što su poplave i požari.

Uobičajeno, u svakodnevnom radu ove trafostanice biće korišćene kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih trafostanica. Najveća mobilna trafostanica od 110 kilovolti i težine 70 tona, montirana je na vozilu dužine 20 metara, a oprema se lako i brzo instalira.


PROČITAJTE JOŠ: Direktor EPS-a: Uredno snabdevanje električnom energijom u celoj Srbiji

- Ovo je veoma važna pomoć, jer možemo i mnogo lakše i efikasnije da rekonstruišemo bilo koju stodesetku, a da naši kupci to ne osete - poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, prilikom primopredaje trafostanica, u društvu predstavnika EU u Srbiji. - Trafostanica može da snabdeva 12.000 kupaca, što nije malo. Hvala Evropskoj uniji, jer ova donacija ne pokazuje sebe samo kroz finansijsku vrednost, već je to kruna saradnje koja je intenzivirana 2014. godine, kada su velike poplave zadesile Srbiju. Najpre smo se bavili sanacijama, a sada smo na nivou da se bavimo prevencijama, što je najvažnije.

PROČITAJTE JOŠ: Komisija pokrenula postupke protiv sedam firmi koje su učestvovale u javnoj nabavci EPS-a

Najveća stanica proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji, a vrednost donacije za ovu trafostanicu iznosi oko 1,4 miliona evra. Ona će biti raspoređena u Beogradu, dok su ostale tri mobilne trafostanice 35 kilovolti planirane za distributivne sisteme Kraljeva, Niša, Kragujevca. Vrednost tri manje stanice je ukupno 1,8 miliona evra.

Donacija EU za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava 2014. godine.

- Evropska unija je odmah pritekla u pomoć kada su se dogodile strašne poplave i ovo je nastavak tog čina prijateljstva. Ovakva mašina, koja je najnovija reč tehnologije, omogućiće Srbiji da odmah reaguje u hitnim slučajevima - rekao je Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, zahvalivši se svim učesnicima u ovom projektu.

DALjINSKI NADZOR

DEO donacije koji će biti iskorišćen u distributivnom sektoru iznosi devet miliona evra. Osim nabavke mobilnih trafostanica obuhvata i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja srednjonaponskom mrežom u distributivnom području Kraljevo, koje je bilo najviše pogođeno velikim poplavama.

- EU je odmah pomogla Srbiji kod strašnih poplava 2014. godine, a u poslednjih pet godina do sada je dato 72 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju i obnovu onog što je 2014. bilo uništeno, rekao je Fabrici.