SRPSKI domaćini mogu ove godine da očekuju ukupno 700 miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava, namenjenih za oko 70 poljoprivrednih zadruga širom naše zemlje, koji će uskoro biti raspodeljeni konkursom, izjavio je u sredu u Novom Sadu Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj.

Na konferenciji "Podsticaji za zadruge u 2019. godini, na republičkom i pokrajinskom nivou", koju je organizovao Zadružni savez Vojvodine, Krkobabić je istakao da će novoformirane zadruge dobijati po 7,5 miliona dinara, postojeće po 15 miliona a složenim zadrugama pripašće do 60 miliona dinara za njihov rad i razvoj.

- U ovoj našoj velikoj akciji na obnovi zadrugarstva imaćemo i novog partnera koji je spreman da obezbedi dodatna bankarska, beskamatna sredstva, koja će bitno pomoći zadrugama u prvoj godini funkcionisanja - najavio je ministar ne želeći da, zasada, otkrije to novo partnerstvo i pozvao zadrugare da dobro pripreme svoje projekte, kojima će konkurisati za podsticaje.

Pročitajte još - Krkobabić obećao zadrugama 700 miliona dinara

Od 2017, kada je počela velika akcija "500 zadruga u 500 sela", do danas je formirano čak 400 zadruga, a očekuje se da će preostalih stotinu će biti oformljeno u narednih godinu dana. To je, prema ministrovim rečima, prevazišlo sva očekivanja svih učesnika projekta obnove sela Srbije.

- Veliki posao obnove zadrugarstva i spasavanja sela Srbije ne bi imao šansu da nemamo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Srpske pravoslavne crkve - istakao je Krkobabić i naglasio da su zadruge imperativ opstanka mladih poljoprivrednika na selu a zadrugarstvo "prvorazredna državna i nacionalna priča" u Srbiji.

TIM POSLE PRAZNIKA

NACIONALNI tim za spas sela Srbije biće formiran posle predstojećih praznika. - Činiće ga 12 članova Odbora za selo pri SANU, određeni broj predstavnika zadružnih saveza i najzvučnija imena koja mogu da svojim autoritetom i delom pomognu u opstanku sela Srbije i ostanku mladih na selu - rekao je Krkobabić.