URUČENjEM sertifikata o završenoj obuci više od 40 poljoprivrednika u selima Dubočane i Mala Jasikova, "Delta agrar" je započeo drugu fazu projekta "Naše selo", koja podrazumeva modernizaciju proizvodnje. Stručnjaci ove kompanije i Erste banke su sačinili individualni plan razvoja za svako gazdinstvo. Za 20 poljoprivrednih proizvođača obezbeđeni su i povoljni krediti, ukupne vrednosti 200.000 evra, dok će troškove kamate preuzeti "Delta".

Povećanje proizvodnje kroz zaštitu voćnjaka od štetočina i biljnih bolesti, promena ishrane stoke, kao i poboljšanje i osavremenjivanje štala za muzne krave, kako kažu u "Delta agraru", samo su neke od aktivnosti koje će osavremeniti poljoprivrednu proizvodnju i povećati prihode voćara i stočara u Dubočanima i Maloj Jasikovi. Zainteresovanim proizvođačima biće ponuđen i program edukacije o upravljanju finansijama.

- Godinama se bavimo uzgojem krava muzara i junadi - kaže Nevenka Joncić (36), iz Velike Jasikove. - Kroz program "Naše selo" uzeli smo kredit od 10.000 evra i uložićemo ga u izgradnju nove, savremene štale. To će nam mnogo olakšati rad, a istovremeno povećati proizvodnju.

Pročitajte još - ''Delta'' podiže dva sela

Anita Pipić (29), iz Dubočana, bavi se proizvodnjom jagoda kao i uzgojem paradajza i paprike u plastenicima.

- Jagode smo imamo na 20 ari, ali planiramo da zasade proširimo na 50, dok ćemo plastenik od 120 kvadratnih metara udvostručiti - priča Pipićeva. - Za to smo se odlučili posle višemesečnih predavanja koje je organizovalo "Naše selo". Iskoristićemo stručne savete za uzgoj jagoda, a počećemo i da primenjujemo agrotehničke mere koje su nam preporučili stručnjaci "Delta agrara".

Projekat "Naše selo", kako kažu u "Delta agraru", pokrenut je u novembru prošle godine, kako bi unapredio poljoprivrednu proizvodnju i društveni život i spreči trend odumiranja srpskog sela, a istovremeno, pokazalo bi se da kvalitet života može da bude na nivou sela razvijene Evrope. Događaju prisustvovao je i predsednik "Delta holdinga" Miroslav Mišković .

PODRŠKA PKS, "TELEKOMA"...

U TREĆOJ fazi projekta, "Delta fondacija" i partneri projekta "Naše selo" radiće na unapređenju društvenog života, obnovom škola i organizovanjem kulturnih događaja - najavljuju iz "Delta agrara". - Projekat je započet uz punu podršku lokalne samouprave, a pridružili su se Privredna komora Srbije, "Telekom Srbija" i kompanija "Square Affair keramika Kanjiža". Mogu mu se pridružiti i druge kompanije i institucije koje u njemu prepoznaju pravi put za opstanak i razvoj srpskog sela.