U SRBIJI je prošle godine zabeležen rekordan prinos krompira, koji je u brdskim predelima išao i do 30 tona po hektaru. Rek'o bi čovek da će najzad obe strane biti zadovoljne - proizvođači zbog toga što će konačno ostvariti dobru zaradu, a kupci što će domaći krompir odličnog kvaliteta moći da pazare po korektnoj ceni. Ne lezi vraže! Po ko zna koji put i jedni i drugi postali su žrtve nesavesnih pojedinaca, koji su odlučili da lako i dobro zarade.

PROČITAJTE JOŠ - Sad ruski krompir obara srpske cene

Naime, prevaranti, dobro upućeni u stanje na ruskom tržištu, saznali su da su tamošnje cene krompira na veliko niže nego što ih nude srpski proizvođači. Tako su rešili da, prvi put u istoriji, uvezu krompir iz - Rusije! Kao takvog su ga dopremili do kvantaških pijaca, do pojedinih marketa i, uglavnom pod lažnim etiketama da je proizveden u Srbiji (najčešće u Ivanjici, ili u Dragačevu), plasiraju ga po čak duplo višoj ceni od one koju na veliko prodaju domaći krompiraši.

Tako u trapovima u zapadnoj Srbiji leži domaći krompir vrhunskog kvaliteta, koji je mogao na veliko da se pazari po 45 dinara, a potrošačima se u trgovinama nudi krtola sumnjivog porekla i kvaliteta, čija cena po beogradskim zelenim pijacama ide i do 110 dinara po kilogramu.

Problem je što Srbija nema kvote za uvoz voća ili povrća, pa tako omogućava špediterima da uvezu ogromne količine robe, bez obzira na to da li je ima dovoljno kod domaćih poljoprivrednika. To se ovih dana odlično može videti i na kvantaškim pijacama širom Srbije, posebno u Beogradu, gde je, po tvrdnjama srpskog seljaka, najviše robe iz - Albanije. Kažu i do 90 odsto!

Proizvođači krompira ne traže subvencije, ni pomoć države u vidu nafte, đubriva. Traži da ih zaštite od bezobzirnih uvoznika, a samim tim i kupce od skupe i sumnjive robe.