Naredni korak u evoluciji plaćanja su mobilni telefoni jer su oni odavno prevažšli svoju osnovnu funkciju-komunikaciju, i polako dobijaju nove uloge, izjavila je danas direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard Jelena Ristić.

Kada pričamo o tome šta je budućnost digitalnih tehnologija i koja je sledeća stepenica u evoluciji plaćanja, to su definitivno mobilni telefoni i to nije neko veliko iznenađenje je su oni naša sadašnjost, naša budućnost, sa njima ležemo, ustajemo, u proseku ih koristimo pet sati dnevno što znači da su oni odavno prevazišli svoju osnovnu funkciju i polako dobijaju novu-da služe kao sredstvo plačanja”, ističe Ristić.

PROČITAJTE JOŠ - Narodna banka Srbije odlučila: Plaćanje računa i "prepoznavanjem lica"

Ona je Tanjugu na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana rekla da je Mastercard pomoću svoje platforme za digitalne tehnologije mobilni telefon preorijentisao u instrument sa funkcijom plaćanja zahvaljujući najnaprednijim tehnologijama kao što su tokenizacija, enkripcija i čip.

PROČITAJTE JOŠ - MOBILNI ĆE ZAMENITI KARTICE: Od 22. oktobra zaživeće instant plaćanje, krajnji rok za sve banke 1. april 2019.

Što se tiče enkripcije i tokenizacije, kada se kreira virtuelna kartica umesto pravog broja kartice, postoje zamenski, što znači da je nemoguće zloupotrebiti karticu.

Sama transakcija pomoću enkripcije je vrlo osigurana zato što postoji šifrirana transakcija, i čak i ako neko bi hteo da presretne takvu transakciju nema nikakvu upotrebnu vrednost”, rekla je Ristić.