"Gastrans" iz Novog Sada, kao nosilac projekta, dobio je saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine na studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta magistralnog gasovoda - interkonektora od granice Bugarske do granice Mađarske.

Reč je o deonicama od Žabara do Kovina i od Kovina do Gospođinaca, čija je ukupna dužina 160 kilometara, saopšteno je tog resora.

Deonica od Kovina do Gospođinaca duga je 112 kilometara i prolazi kroz teritorije Pančeva, Kovačice, Opova, Beograda - Palilule, Zrenjanina, Titela i Novog Sada, dok je od Žabara do Kovina trasa budućeg gasovoda duga 48 kilometara i prolazi preko Žabara, Velike Plane i preko teritorije grada Smedereva.

PROČITAJTE JOŠ - AGENCIJA ZA ENERGETIKU REPUBLIKE SRBIJE: Izuzeće od treće strane na gasovodu

Prema Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu nosilac projekta je dužan da u svemu ispoštuje mere zaštite životne sredine utvrđene u studiji, kao i uslove nadležnih organa i organizacija, a kako se dodaje na ovu odluku Ministarstva nije dozvoljena žalba već nosilac projekta i zainteresovana javnost mogu pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu.