SLUŽBA za imovinsko-pravne odnose grada Čačka je u ekspresnom roku završila privremenu eksproprijaciju 22 parcele za izgradnju prvog građevinskog kampa koji će biti lociran prekoputa kafane "Lazić" u Pakovraću koji je već u fazi izgradnje. U ovom kampu će, kako je kazao gradonačelnik Čačka Milun Todorović, biti stacionirano oko 300 radnika iz Kine koji će učestvovati u izgradnji auto-puta Preljina - Požega.

Pored smeštajnih objekata, ovde će biti i kancelarije, objekti za ishranu radnika kao i betonska baza. Kako je najavljeno, radnici kineskog izvođača smešteni u Pakovraću radiće na probijanju tunela "Laz", dužine 2.600 metara.


PROČITAJTE JOŠ: Mihajlović: Počinje investicioni ciklus od 5,5 milijardi evra

- Nedaleko od tog mesta, na samom ulazu u tunel "Laz", biće izgrađena asfaltna baza. Što se tiče ostalih kampova, oni će biti građeni nakon ovih velikih poduhvata kao što su tunel i most preko Zapadne Morave. Tada će, siguran sam, tražiti od nas i drugu lokaciju za kamp koji će biti mnogo manji i biće lociran ili u Vranićima ili u Trbušanima, jer će se i na toj lokaciji graditi veliki tunel - rekao je gradonačelnik Todorović.

Prema njegovim rečima, trasa auto-puta Preljina - Požega veoma je kompleksna. Auto-put od Preljine prelazi Čemernicu, potom sledi tunel kroz Trbušansko brdo, gradiće se stubovi i most preko Zapadne Morave, a na teritoriji Čačka biće i tunel "Laz".

U Pakovraću će se graditi i petlja na kojoj će se uključivati na auto-put iz pravca Užica.

- Veoma važno je napomenuti da će Ovčarsko-kablarska klisura ostati netaknuta - naglasio je Todorović.

Ova deonica dugačka je 30,9 kilometara. Na nju će u Požegi biti povezano još 60 kilometara auto-puta ka Bosni i Hercegovini.


PROČITAJTE JOŠ: Uskoro 56 kamera na autoputu Beograd-Niš

SVEČANO OTVARANjE

INVESTICIJA izgradnje auto-puta Preljina - Požega vredna je 450 miliona evra, a radovi su već otpočeli. U blizini kampa, kako saznajemo, sredinom aprila biće održana i ceremonija svečanog otvaranja radova na ovom delu Koridora 11.