KAMEN temeljac fabrike za proizvodnju pneumatika kineske kompanije "Šandong Linglong tajers" u industrijskoj zoni "Jugoistok - Ečka" u Zrenjaninu, svečano će biti položen naredne subote, 30. marta. Ovo je najveća investicija u istoriji ovog grada čija je vrednost oko milijardu dolara, a u fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika.

PROČITAJTE JOŠ - Milijardu evra za fabriku guma

Pripreme za otvaranje gradilišta su u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova. Uz kompaniju "Linglong" biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze sto miliona dolara. Transport robe iz ove zrenjaninske fabrike ka zapadnoevropskim destinacijama, znatno će ubrzati i olakšati novi auto-put do Beograda, kao i brza saobraćajnica do Novog Sada.

Grad Zrenjanin je kineskom gigantu obezbedio više od 130 hektara građevinskog zemljišta i omogućio izgradnju svojevrsne industrijske kapije na ulazu u grad iz pravca Beograda. Proizvodne hale zauzimaće više od 70 hektara, koje će trošiti energenata gotovo kao čitav Zrenjanin. Dnevno će se, prema planu, proizvoditi 35.000 pneumatika, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona.

Svečanosti u industrijskoj zoni "Jugoistok - Ečka" u Zrenjaninu prisustvovaće državni vrh Srbije, čelnici AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i kompletno rukovodstvo kompanije "Šandong Linglong".


REZIDENCIJALNO NASELjE

ČELNICI "Linglonga" zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu. To naselje bi prema prvobitnim najavama imalo od 300 do 350 stambenih jedinica.