POSLE samo mesec dana od kada Uprava carina na gotovo svaki kamion koji uđe u Srbiju, stavlja lokator za praćenje vozila, uništeno je 72 ova aparata! Neki su pokidani, neki bačeni u vodu, ali je sigurno da će protiv svih vozača kamiona biti pokrenuti prekršajni postupci! I dok se deo prevoznika žali da su montaža i demontaža lokatora dodatno stvorile gužve na graničnim prelazima i carinskim ispostavama, u Carini kažu da su kolone bile i pre lokatora.

Pročitajte još: LOKATORI PRAVE GUŽVE: Kamiondžije negoduju zbog ugradnje elektronskih uređaja

Novo carinsko obeležje koristi se od januara i očekuje se da će do kraja marta na svim graničnim prelazima i carinskim ispostavama on biti. Lokator omogućava veću naplatu u budžet Srbije, ali i da se suzbiju svi oblici krijumčarenja robe i ljudi.

- Privrednici se bune zbog uvođenja nečeg novog, ima onih koji im se priključe iako nemaju nikakve veze sa stavljanjem lokatora, i trećima smeta jer ih sprečava da obavljaju nezakonite radnje - objašnjava Sonja Lazarević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa. - Nije u pitanju čekanje na granici, jer se čekalo i ranije. A, trudimo se da sve pritužbe proverimo. Recimo, pre dve nedelje su se žalili zbog gužve na Horgošu, a tada tamo lokatore nismo ni stavljali. Dešava se , takođe, da dobijemo najavu zabrane tranzita kroz Mađarsku kao što je to slučaj ovog vikenda. Ta mera će trajati od danas u 22 časa do sutra u 22 časa, pa možete da zamislite kakva će nas kolona čekati u ponedeljak.

Samo u četvrtak u Srbiji su stavljena 3.052 lokatora, a skinuto 2.666 uređaja. Ti što su skinuti, ne znači i da su isti dan stavljeni, jer kamion ima mogućnost da bude pet dana na teritoriji Srbije.

Pročitajte još: Carinici elektronikom nadgledaju svaki kamion

- Praćenjem kamiona na teritoriji Srbije tačno i u svakom trenutku možemo da utvrdimo da li je neko vozilo odstupilo od uobičajene rute ili se zaustavljalo negde, što nam može ukazati da je u pitanju nešto nezakonito. Od krijumčarenja migranata do prepakivanja i dopakivanja robe - objašnjava Lazarević. -U borbi protiv sive ekonomije lokatori će najviše pokazati svoj značaj. Potpuno je neosnovano da se čeka zbog lokatora, jer se i sada stavlja carinska plomba i to traje neko vreme. I na kamione u tranzitu stavljaju se lokatori, ali se najviše žale naši prevoznici, a ne strani.

Kako objašnjava, i druge zemlje imaju nešto slično lokatorima. Srbija je na takozvanoj balkanskoj ruti i zbog toga su obuhvaćeni svi kamioni.

PRAĆENjE IZ KOMANDNOG CENTRA

LOKATOR sadrži najvažnije podatke o isporuci. Carinik uz mobilni sa ovog uređaja može da očita vrstu i količinu robe koja je u kamionu, odakle je pošla, gde će se istovariti, ko je prevozi, ko uvozi i ko je odgovoran za dokumentaciju. Iste podatke vide i u Komandnom centru Uprave carina. Oni na mapi Srbije svakog trenutak prate kretanje tovara, a ukoliko se nešto dešava sa uređajem - pali se alarm.