ZAPOSLENI Aerodroma "Nikola Tesla" protestovali su u četvrtak nezadovoljni odlukom Vlade da im od 53,2 milijarde dinara prošlogodišnjeg profita raspodeli svega 0,44 odsto. Skupština akcionara, koja treba da potvrdi način raspodele dobiti, zakazana je za ponedeljak u podne. Radnici se nadaju da će prema njima, ipak, biti velikodušniji. U suprotnom, nastaviće protest, a na koji način - odlučiće naknadno.

Pročitajte još: SMATSA dobitnik nagrade EK za "Jedinstveno evropsko nebo"

Nominalan iznos koji se deli radnicima je jednak onome koji su dobili iz profita 2017. godine - 234 miliona dinara. To je tada činilo 6,6 odsto dobiti, jer je u prošlogodišnju ušla i pozamašna koncesiona naknada od 501 milion evra. Ključan razlog nezadovoljstva radnika je zapravo neizvesnost koja ih čeka po isteku dve godine zaštite koju im nudi novi poslodavac "Vensi". Jedino je izvesno da im, ukoliko za njima prestane potreba posle tog perioda - ne sleduje otpremnina.

Pročitajte još: Beogradski aerodrom: Radnicima tek mrve od profita

- Mi smo morali da potpišemo ugovore o radu sa novim poslodavcem. Oni se pozivaju na koncesioni ugovor, a niko od nas ne zna šta stoji u koncesionom ugovoru. Još ga niko nije video - objašnjava Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata Aerodroma. - U ugovoru o radu se predviđa šta će biti ako ne dođe do koncesije, ali se ne predviđa eventualni raskid koncesije. Mi tada ostajemo na ulici. Bez otpremnina i socijalnog programa. Pregovarali smo godinu dana, ali nismo uspeli da izborimo otpremnine. Nadležni samo ponavljaju neće biti potrebe, neće biti otpuštanja. Niko, međutim, to ne može da garantuje posle isteka zaštitnog perioda. Vlada uzima čitavu koncesionu naknadu, a pitanje je da li ćemo mi u narednih 25 godina učestvovati u dobiti preduzeća.

Sindikati su tražili sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, ali odgovor još nije stigao. Podsećaju da su u posebno rizičnom položaju njihove kolege angažovane na ugovor o privremeno povremenim poslovima i preko omladinske zadruge. Od oko 2.700 radnika, svega 1.700 ima ugovor na neodređeno ili određeno vreme.

- Vlada je ovakvom odlukom o raspodeli dobiti pokazala nepoštovanje prema svim zaposlenima - istakla je Vesna Vilotić iz sindikata "Zajedno". - Normalno je da u plodovima rada učestvuju svi zaposleni. Ostali smo bez socijalnog programa, a radnici svih drugih firmi pre nas su ga dobili. Očekujemo da nas primi premijerka. Ukoliko do toga ne dođe, dogovorićemo se kako ćemo izraziti protest. Ugledaćemo se na kolege iz Nemačke i Francuske.

ISKUSTVO ZAGREBA

ZAPOSLENI na zagrebačkom aerodromu su kod koncesionara imali pet godina zaštite. Posle tog perioda, objašnjavaju u Nezavisnom sindikatu beogradskog aerodroma, broj radnika je sa 1.200 smanjen na 800. Koncesionar je za 400 odlazećih radnika isplatio otpremnine, a oni koji su ostali - rade više za veće plate.