U JEKU aktuelnih radova u polju, poljoprivrednici moraju, nakratko, da parkiraju svoje traktore i skoknu do službi u gradu kako bi, u predviđenom roku, podneli prijave za subvencije na dizel gorivo. Prema odluci republičke vlade, aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva, kakvih u Srbiji ima oko 360.000, imaju pravo na kupovinu 60 litara goriva po hektaru po ceni sniženoj za 20 dinara po litru.

- Nama poljoprivrednicima to praktično i nije neka pomoć ako se ima u vidu da dizel košta 160 dinara. Ali, po onom sistemu "daj šta daš", podneću ovih dana zahtev za jeftinije gorivo - kaže, za "Novosti", Siniša Murgaški sa Čeneja.

Taj mladi ratar koji obrađuje oko 60 hektara zemljišta, napominje da u toku godine potroši oko 5.000 do 6.000 litara goriva, tako da se ovo umanjenje cene skoro i ne oseti.

A, oni proizvođači, u koje se ubraja i Milan Torbica iz Futoga, koji obrađuju male površine i troše znatno manje količine dizela imaju nešto drugačiju "računicu".

- Radim oko tri i po hektara, a od toga mogu da registrujem samo 1,12 hektara i da dobijem 70 litara goriva, što iznosi 1.400 dinara. Od nedelje ću podneti prijavu za subvenciju. Iznos subvencije nije bogzna šta, ali jeste neka pomoć. Moglo je da bude nešto više - navodi Torbica, dok u svoj "ferguson" sipa dizela za 2.900 dinara, jer, kažnj, stiže sa njive pa nema kod sebe više "keša".

PROČITAJTE I:Nafta ne sme biti skuplja od 100 dinara

I futoški povrtari koristiće subvencije za gorivo, ali prema rečima Miroljuba Jankovića iz Udruženja "Futoški kupus", one im gotovo ništa ne znače, jer pogotovo u sušnim godinama troše i do 500 litara goriva po hektaru.

- Kada bismo mogli da nabavljamo energente po ceni bez akcize, to bi nam onda već nešto značilo. Mi se zalažemo da i u Srbiji poljoprivrednici imaju "zeleni dizel", kao oni u okruženju, da bismo mogli da im budemo konkurentni - ističe Janković.

Slične ocene daje i Đorđe Krstić, direktor Zemljoradničke zadruge "Novi Sad", napominjući da su zadrugari nezadovoljni ne samo iznosom, nego i terminom određenim za podnošenje prijava za subvencije na gorivo.

- U vreme kad već počnu radovi na njivama moramo da obavimo tu "administraciju" i da čekamo u redovima. Trebalo je to da bude pre početka sezone ili na samom njenom početku - sugeriše Krstić, i napominje da je pre nedelju dana za zadrugu predao zahteve za subvencije, a odgovor još nisu dobili.