NA papiru je izgledala moćno, na terenu izgleda još bolje: Opština Čajetina je uradila 70 odsto posla na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu vredne 13 miliona evra. Planirano je da turistički projekat veka u Srbiji počne sa radom u avgustu, na Preobraženje, a Zlatiborci ne gube nadu da će uprkos brojnim administrativnim preprekama veliki poduhvat završiti na vreme.

- Čekamo još dve dozvole, za međustanicu i za stubove od Ribničkog jezera do skijališta Tornik. Privatnici kojima je polovina Zlatibora poklonjena na korišćenje osporavaju proglašeni javni interes projekta od nacionalnog značaja. Žalili su se na sva rešenja, ali zakonom propisano vreme za rešavanje ovih predmeta ističe, pa se nadamo da ćemo uskoro posao završiti - ističe Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina. - Mi smo za državu uradili veliki posao: sami plaćamo najveću investiciju u turizam na ovim prostorima, a istovremeno ne damo da se ogromno i basnoslovno državno zemljište otuđi i branimo ga svim pravnim sredstvima.

PROČITAJTE JOŠ - Zlatibor: Izgradnja najduže gondole na svetu

Do sada je urađen najveći deo posla, postavljene su početna i završna stanica gondole, kao i stubovi do međustanice. Osnovano je preduzeće "Gold gondola" koje će upravljati novim sadržajima, pa je i u organizacionom smislu sve završeno.

Trasa gondole dugačka je devet kilometara, povezivaće centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, a međustanica će se nalaziti na Ribničkom jezeru. Moći će da preveze 600 putnika po satu, u 55 kabina od kojih svaka ima po 10 mesta. Vožnja će trajati 25 minuta, nad predelima od kojih zastaje dah.

PROČITAJTE JOŠ - Žičara vredna 9,5 miliona evra trune u šipražju!

Početak rada gondole označiće novu fazu u srpskom turizmu. Sličan poduhvat dogodio se kada je obnovljen Ski-centar Tornik, uništen u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, broj gostiju je udesetostručen.

Foto JP "Gold gondola"

"AVATAR" I ZLATIBOR

DO izgradnje zlatiborske panoramske gondole, titulu najduže atrakcije ove vrste nosila je kilometar i po kraća gondola "Tjenmen šan" u Kini. Ona je poslužila za snimanje čuvenog filma "Avatar" Džejmsa Kamerona.

- Zlatibor je danas najposećenije srpsko turističko odredište. Po izgradnji gondole, postaćemo najznačajnije odredište u regionu sa milion posetilaca i 10 miliona noćenja godišnje - dodao je Stamatović.