CENA šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina. Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara. Ipak, iza ovakve cene, stručnjaci smatraju, stoji gotovo toliko i razloga, a među vodećima je višak. Kako kod nas, tako u svetu i u EU.

- Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti - objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine. - Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana.

Pročitajte još - Imaćemo 30 odsto šećera manje

Kako nam objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija.

- Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna - kazao nam je Radović. - Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje "džabe sedeti, nego džaba raditi".

Prema rečima Ljubiše Radenkovića, direktora kompanije "Sunoko", poslednje dve godine ovaj privredni sektor suočava se sa dva specifična problema. To su značajan pad cene šećera na svetskom i evropskom tržištu i viškovi koji su proizvedeni na svetskom tržištu.

Pročitajte još - Gorki dani za šećernu repu

- Cena na svetskom tržištu je sa oko 550 evra, koliko je bila krajem 2016. godine, pala na ispod 300 evra po toni - objašnjava Radenković. - Cena u EU je takođe dostigla svoj istorijski nizak nivo. To je posledica povećane proizvodnje u prekomorskim zemljama, kao i ukidanja proizvodnih kvota u EU.

SVE MANjE SPREMAMO ZIMNICU

SVE je manje u Srbiji domaćica koje prave zimnicu, pa je i to jedan od razloga pada tražnje za šećerom. Tu su veliki trgovinski lanci koji zamenjuju domaće proizvode. Uz to, kod nas je i velika propaganda da se šećer zameni medom, rekao je Radović.