VLADA Srbije u četvrtak bi trebalo da donese odluku o vraćanju subvencija za gorivo za poljoprivrednike, a kako “Novosti” nezvanično saznaju, podsticaji će najverovatnije biti obezbeđeni i kroz sistem redakcije, tačnije, da poljoprivrednici, kada kupe gorivo, prilože fiskalni račun, i država im vrati deo novca. Stručnjaci u agraru smatraju da je ovaj način najmanje podložan zloupotrebama, za razliku od nekadašnjih bonova ili davanja gotovinskog novca.

Poljoprivrednici, koji već više od dve godine nemaju podsticaje za gorivo, smatraju da bi ono trebalo da bude najmanje 60 do 100 litara po hektaru, i da ne bi trebalo da košta više od 100 dinara.

- Već dugo se razmišlja o vraćnju subvencija za gorivo, ali treba samo smisliti način kako da se spreče naftaši da to zloupotrebe - kazao je Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. - Založio bih se za sistem povraćaja novca.

Podsticaji u poljoprivredi, inače, već više od decenije muče srpski agrar. Dok poljoprivrednici smatraju da treba uskladiti sve sa zemljama u regionu, koje i te kako ulažu u ovu privrednu granu, to se kod nas nikako ne dešava. Najveći udar na poljoprivrednike počeo je 2015. godine, kada se podsticaji više nisu davali za 100 hektara, već samo za 20 i kada su ukinute subvencije za gorivo. Uz to, od tog momenta, svi registrovani poljoprivredni proizvođači su dobijali samo 4.000 dinara po hektaru, umesto 12.000, koliko im je država davala do tada.

PROČITAJTE I: I gorivo čeka na nove, više cene

Subvencije su 2010. godine povećane sa 12.000 na 14.000 dinara i poljoprivrednici su ih dobijali za 100 hektara zemlje koje obrađuju. Dobijali su i regres za đubrivo i gorivo. Kasnije, 2013. godine, subvencije u biljnoj proizvodnji spale su na 6.000 dinara, a toliko su dobijali i za gorivo. Negde 2014. godine država je već smanjila sa 100 na 20 hektara, a od 2016. godine sledovanja su se pretvorila u 2.000 dinara po hektaru i 2.000 dinara za đubrivo. Gorivo više nije postojalo kao stavka koju će država finansirati.

- Želimo da budemo konkurentni kao i svi poljoprivrednici u regionu, koje država subvencioniše - objasnio je Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. - Nama bi i umanjenje od 40 dinara po litru bilo značajno. I bilo bi dobro da gorivo daju bar do 100 hektara, u registru. Da bismo bili konkurentni 20 hektara je malo, mora se subvencionisati veća površina po gazdinstvu. Potrebno je shvatiti da je naša fabrika pod vedrim nebom i ukoliko se ovaj podsticaj ponovo vrati biće dobro.

MINISTARSTVO

U Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da komentarišu kada će odluka o subvencionisanom gorivu za poljoprivrednike biti vraćena, ali ni koji model će biti korišćen. Kako su nam rekli, to se očekuje najkasnije za desetak dana.