OTP banka još nije tražila dozvolu od Narodne banke Srbije za preuzimanje Sosijete ženerala u našoj zemlji. Iako u NBS ne očekuju da dobiju ovakvu vrstu zahteva od OTP banke, smatrajući pitanje ove akvizicije preuranjenim, to ne znači da je mađarska bankarska grupacija odustala od već obelodanjenog preuzimanja banke u francuskom vlasništvu. Naprotiv, kako je potvrđeno "Novostima" - nema promene planova koji se odnose na OTP i Sosijete.

- NBS nije odobrila OTP banci Srbija preuzimanje Sosijete ženeral banke, odnosno nijedno fizičko i pravno lice nije tražilo, a samim tim nije ni dobilo prethodnu saglasnost NBS za sticanje vlasništva u ovoj banci - rečeno je "Novostima" u NBS.

Pročitajte još - OTP kupuje Sosijete?

- Kao što smo i ranije isticali: pitanja vezana za pomenutu akviziciju smatramo preuranjenim. OTP banka je 1. decembra 2017. postala stoprocentni vlasnik Vojvođanske banke Novi Sad, jedne od većih banaka u Srbiji, nakon čega planira i postupak pripajanja te banke, za koji joj je potrebna prethodna saglasnost NBS. Na osnovu navedenog, ne očekuje se da OTP uđe u novu akviziciju, tj. NBS ne očekuje podnošenje zahteva OTP-a za preuzimanje Sosijete ženeral banke.

Sosijete ženeral grupa je, krajem decembra prošle godine, objavila da je potpisala "ugovor o planiranju prodaje Sosijete ženeral banke u Srbiji OTP grupi" i da su procesom prodaje obuhvaćeni i "Sože lizing" i "Sože osiguranje" u Srbiji.

Foto Ap

FOKUS NA VOJVOĐANSKOJ

- NEMA promene planova vezanih za OTP i Sosijete ženeral banku - rečeno je "Novostima" u OTP banci u Novom Sadu. - Svi potrebni koraci koje proces transakcije zahteva biće preduzeti u skladu sa ugovorom i regulativom. OTP banka uvažava mišljenje NBS. Trenutno, primarni fokus OTP banke je proces integracije sa Vojvođanskom bankom.