PETAK je odlučujući dan za sudbinu "Turskog toka" u Srbiji. Prema informacijama "Novosti", Sekretarijat Energetske zajednice u Beču trebalo bi tokom dana da donese odluku o tome da li je izgradnja dela ovog gasovoda kroz našu zemlju u skladu sa evropskim pravilima.

Pročitajte još: ZELENO SVETLO ZA “TURSKI TOK”: Bugarska odobrila izgradnju gasovoda

- Srbija je deo Energetske zajednice, a ne EU. Shodno tome, Sekretarijat ove zajednice, a ne Evropska komisija, nadležan je za odlučivanje o projektu gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Srbije. Zapravo, nadležno srpsko telo, Agencija za energetiku Srbije (AERS) već je donela uslovnu odluku za ovaj projekat, a Sekretarijat će doneti odluku o odluci AERS-a - izjavio je za "Novosti" zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle.

Zakon o energetici Srbije je u saglasnosti sa trećim energetskim paketom EU, i naša zemlja je tražila da joj se dozvoli da "Turski tok" bude isključen iz obaveze vlasničkog razdvajanja proizvodnje i snabdevanja, da bi jedan krak mogao da prođe i kroz našu zemlju.

- Mišljenje nije obavezujuće, ali mora da se poštuje u najvećoj meri. Ono će se fokusirati na uticaj projekta na srpsko i regionalno tržište, na bezbednost snabdevanja i na pitanje da li projekat zahteva izuzeće od evropskih pravila kao što su razdvajanje i slobodan pristup gasovodima - poručili su iz Energetske zajednice.