Reagovanje na pisanje "Novosti" od utorka, 9. januara na tekst pod naslovom "Ledeni talas ledi cevi i radijatore".

"Poštovani,

U dnevnom listu "Večernje novosti" od 9. januara 2019, na strani sedmoj u tekstu pod naslovom "Ledeni talas ledi cevi i radijatore", autora E. V. N, kao i na veb-portalu www.novosti.rs, objavljene su netačne i, po mojoj proceni, zlonamerne informacije o radu JKP "Toplana-Šabac" i grejanju u Šapcu.

Iako niko od novinara "Večernjih novosti" nije kontaktirao s "Toplanom", za šta imamo materijalne dokaze (službena evidencija dispečera, knjiga pošte, pregled elektronske pošte i listinga telefonskih poziva direktora i zaposlenih), u tekstu se tvrdi suprotno. Tvrdnju autora teksta da sve toplane u Srbiji rade 24 sata dnevno, osim u Šapcu, demantuje činjenica da je samo određeni broj toplana prešao na 24-časovni rad, kako bi zaštitile sopstvene sisteme od havarije, a ne svih 60 toplana u Srbiji. O tome svedoče izjave direktora ovih toplana, koje je, između ostalih, objavio javni medijski servis.

Pročitajte još - Ledeni talas ledi cevi i radijatore

Bilo bi dobro da znamo kojom metodom je novinar "Večernjih novosti" "izmerio" nezadovoljstvo građana u tolikoj meri da zaslužuje naslovnu stranu "Novosti". Da je s nama kontaktirao, uvidom u službenu evidenciju utvrdio bi da nijedan građanin Šapca od 1. do 8. januara nije imao primedbu na kvalitet grejanja niti pitanje zašto se ne greje i tokom noći.

Radi celovite i tačne informacije, dobro je da znate, a posebno čitaoci "Novosti", da spoljne temperature u Šapcu nisu bile toliko niske da bi se uveo režim neprekidnog grejanja. Sve je to građanima objasnio šef Odeljenja toplifikacije, ovlašćen za izjave u odsustvu direktora, pred kamerama TV Prva, i to u danu kada "Novosti" tvrde da su građani Šapca uskraćeni za informaciju jer je direktor na odmoru.

Na osnovu Zakona o javnom informisanju, zahtevam da demanti objavite na istoj strani kao i tekst kojim su čitaoci "Večernjih novosti" dovedeni u zabludu. nDipl. maš. inž.

Slobodan Jerotić,

direktor JKP 'Toplana-Šabac'"


ODGOVOR DOPISNICE "NOVOSTI" IZ ŠAPCA: Hoćete li matični broj našeg izvora?

"Poštovani,

Informaciju o šabačkoj JKP "Toplani", koja u svom demantiju ne negira da ne greje posle 21 sat, dobila sam od građana Šapca, koji danima negoduju zbog ove činjenice. A potvrdu od relevantnog i kompetentnog sagovornika zaposlenog u tom javnom preduzeću od koga sam i ranije dobijala samo pouzdane informacije. Moja informacija da se Šapčani smrzavaju noću po stanovima, dok se lokalna vlast zaklinje da ima najjeftinije grejanje u Srbiji - tačna je, i to svi znaju. A pismo upućeno iz "Toplane" samo otkriva karaktere onih ljudi koji su i postavili autora demantija, jer je klima u Šapcu takva da bi oni želeli ne samo da se otkrije broj telefona sa kojeg je novinar zvao već i broj osobe sa kojom je razgovarao, a po mogućstvu i njen matični broj i adresa stanovanja. Sa demokratijom i slobodnim novinarstvom u koje se u Šapcu toliko zaklinju ovo nema nikakve veze. Kao uostalom ni sa jednim od ključnih zaveta našeg esnafa - čuvanje izvora. O svim aktuelnostima u JKP "Toplana", kao i u svim šabačkim javnim preduzećima, kao novinar koji se dve decenije bavi ovim poslom, uvek sam objektivno i pravovremeno izveštavala. To znaju građani kao i oni koji se najviše plaše upravo objektivnih novinara.

Aleksandra Delić"