BEOGRAD - Strateški partner RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, otplatila je sve dugove borske kompanije iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, tako što je samo u jednom danu isplatila više od 200 miliona dolara.

Kompanija je tako u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, kažu u RTB-u, prenosi časopis kompanije Bor Kolektiv.

Ziđin je uplatio više od 200 miliona dolara i sada se RTB, odnosno Ziđin Bor Copper DOO, bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije u vezi s rudnom rentom i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i domaćim bankama, kao i prema Fondu za razvoj.

PROČITAJTE JOŠ - RTB Bor: Kinezi stigli, Spaskovski ostao

Otplaćen je u celosti i kredit kanadske banke EDC za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11,21 milijarda dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

"Dugovi RTB-a su na današnji dan - nula. A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo RTB-om Bor, bili su veći od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Ziđin, koji je, da bi se završio klouzing, bio u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para, stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", rekao je Antić.

Kada se zaokruži ceo ciklus koji Ziđin radi u Srbiji, u vezi sa RTB-om i za projekat Čukaru Peki, u narednih nekoliko godina Srbija će s proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

"Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa Ziđinom istorijski važna odluka za Srbiju i moram da zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, počev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i vlade u celini", istakao je Antić.

Ipak, ono što je dalo ključni doprinos i najsnažniji ''vetar u leđa'' svemu tome, dodao je, jesu dobri odnosi Srbije i Kine i pre svega lični i prijateljski odnosi predsednika dve zemlje - Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.