ZA oštećenja nastala na deonici Koridora 11, od Uba do Lajkovca, delimično je odgovoran glavni projekat CIP-a, ali i činjenica da put nadležni godinama nisu održavali, veruju izvođači "Putevi Užice" i "Planum". Firme, od kojih je naplaćena bankarska garancija od oko 342 miliona dinara, pripremaju tužbu protiv Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pošto im nije prihvaćen 738,7 miliona dinara "težak" odštetni zahtev. Među dokumentacijom su i fotografije potpuno zapuštene deonice, nastale nešto više od godinu dana pošto je predata investitoru.

Izvođači su skoro godinu dana po završetku radova, skoro čitavu 2015. godinu, održavali deonicu do tehničkog prijema. Dve godine nakon toga, tokom 2017, pojavile su se pukotine. Izvođači su počeli sanaciju, ali su ih posle 40, od ugovorenih 120 dana, sklonili sa gradilišta.

PROČITAJTE JOŠ - ODŠTETNI ZAHTEV ZA AUTO-PUT UB - LAJKOVAC: Građevinari traže Zorani 728 miliona

- Na slikama se jasno vidi u kakvom je stanju deonica bila oko godinu i po posle završetka - objašnjava Ratomir Todorović, direktor "Planuma". - Vidi se da je sve zapušteno i zapušeno. Pored toga što neka projektna rešenja nisu bila dobra, problem je bio i što deonica nije održavana. Mi smo nudili da ugovorimo čuvanje i održavanje, ali nadležni nisu prihvatili. Investitor put, po završetku, na upravljanje i održavanje predaje "Putevima Srbije". Ovaj put nije bio u funkciji, ali ga je trebalo održavati. Ministarstvo nam nije odgovorilo po pitanju odštetnog zahteva i to smo i očekivali. Morali smo da ispoštujemo proceduru. Interesantno je da strane firme naplaćuju odštete, ali to domaćim ne polazi za rukom.


PROČITAJTE JOŠ - MINISTARSTVO ODBILO PUTARE: Ub - Lajkovac ide pred sud!

Kada su otkrivena oštećenja na deonici Ub - Lajkovac, izvođači su pristali da je saniraju i zamene sve što je nekvalitetno.

- Morali smo da propisano ispitamo i vidimo da li je neophodna sanacija - objašnjava Todorović. - Skinuli smo sloj asfalta, ispitali ga i ispostavilo se da je dobar. Skinuli smo donje slojeve i ispostavilo se da zadovoljavaju sve ktiterijume. Niko nije hteo da se složi da se sve menja. Išli smo logikom da možda ne treba sve srušiti. Projekat sanacije CIP-a je predvideo preveliki obim radova. Mi smo verovali da je sanacija mogla da se izvede mnogo jeftinije. To bi bio simboličan iznos u odnosu na cifre koje se sada pominju. CIP kao da je kroz novi projekat ispravljao svoje greške iz glavnog projekta.

Zarastao kanal

ZAPUŠENI PROPUSTI

FOTOGRAFIJE zapuštene deonice Ub - Lajkovac pokazuju da je sve u šiblju i rastinju.

- Betonski propust, koji pušta vodu kroz nasip, potpuno je zapušen - objašnjava Ratomir Todorović. - Sve je u korovu. U betonskom kanalu, koji ide kroz sredinu puta, u zelenom pojasu, vidi se voda. Ona ne bi smela da bude tu. Znači da se zadržava, da ne može da oteče.