KOMPANIJA "Delta" ponudila je poljoprivrednicima iz zaječarskih sela Dubočane (300 stanovnika) i Mala Jasikova (210 duša) pomoć u vezi s povećanjem poljoprivredne proizvodnje u okviru projekta "Naše selo". Prema rečima Miroslava Miškovića, predsednika "Delte", plan je da se, uz stručnu i finansijsku pomoć, povećaju prinosi i da se mladi zadrže na selu.

- Jedan o ključnih problema u državi je odlazak mladih sa sela - kazao je Mišković. - A ako se ugasi selo, nestaće i Srbija. Naš je plan da nizom stimulativnih mera pokažemo ljudima da solidne prihode, uz primenu novih znanja, mogu ostvariti i bavljenjem poljoprivredom.

Standardnom proizvodnjom jabuka dobija se oko 20 tona tog voća po hektaru.

- Primenom najnovijih znanja, prinos ovog voća, koje mi sa naših plantaža izvozimo u zemlje EU i Rusiju, iznosi između 70 i 90 tona po hektaru - podvukao je Mišković. - Prema tome, jedno domaćinstvo koje bi imalo stručnu pomoć naših ljudi bi na površini od 50 ari do jednog hektara pod jabukama moglo da ostvari mesečni prihod od 1.000 evra.

Pročitajte još - ''Delta'' podiže dva sela

Mišković kaže da je posredstvom Erste banke omogućena i finansijska podrška domaćinstvima koja žele da učestvuju u programu:

- Reč je o kreditima, gde kamatu plaća "Delta". Znači, svi koji su zainteresovani bi imali obavezu, ako to žele, da svoje proizvode prodaju nama. Ako im neko drugi da veću cenu, mi im ne bismo pravili problem.

VOĆARSTVO I STOČARSTVO KOMPANIJA "Delta" u okolini Zaječara ima farmu ovaca u selu Nikoličevo, kao i farmu svinja u Halovu. Pored toga, pod jabukama i trešnjama, koje uglavnom izvoze, imaju oko 200 hektara, dok je plan da se zasadi u narednom periodu utrostruče.

Predsednik "Delte" kaže da se moderan pristup poljoprivredi, gde se u prvi plan stavlja znanje, može primeniti i u stočarstvu, kao i u proizvodnji mleka i drugim oblastima, a sve u skladu s najvišim ekonomskim i bezbednosnim standardima.

- Naš je plan da se ne zadržimo samo na ova dva sela, već da se program proširi - kaže Mišković. - Želimo da pokažemo da od poljoprivrede, uz dobar rad i najsavremenija znanja, može pristojno da se živi. Na taj način mladi bi ostali na selu, a stvorili bi se i preduslovi za one koji su otišli da potraže posao u gradovima ili u inostranstvu da se vrate na rodnu grudu i počnu pristojno da zarađuju.

Pročitajte još - "Delta holding": Prihodovali 30,1 milijardu dinara

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, kaže da podržava taj program, kao i da će Grad učiniti sve što je do njega da program zaživi.

- Tu, pre svega, mislim na potpunu obnovu infrastrukture ka selima - kaže Ničić. - Takođe, uredili bismo i ulice u samim mestima, kako bi se stekli što bolji uslovi za rad i život na selu.

Saša Kalinović (46), iz Dubočana, koji ima 22 hektara obradivog zemljišta, želi da se uključi:

- Najviše me interesuje da se bavim stočarstvom. Do sada nisam imao sredstava da se ozbiljno posvetim tom poslu, ali ću sada sigurno krenuti ozbiljno da se bavim samo time.