VLADA Srbije usvojila je danas predlog budžeta za sledeću godinu. Tokom 2019. Srbija namerava da potroši 1.269 milijardi dinara, a očekuje da će od poreskih i drugih obveznika naplatiti 1.246,2 milijarde dinara. Plan potrošnje predviđa tako deficit od nepune 23 milijarde dinara, što je 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali: Zatekao sam nered, sad gradimo metro

Na zarade zaposlenih u javnom sektoru dogodine će se izdvojiti oko 22 milijarde dinara više, zbog najavljenih povećanja od sedam do 12 odsto. Ipak, u Ministarstvu fonansija procenjuju da će udeo zarada u BDP-u ostati nepromenjen. Predlog budžeta je potvrdio i veća primanja za najstarije sugrađane, koja se od ovog meseca već isplaćuju.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je budžet za 2019. godinu koncipiran s ciljem nastavka rasta ekonomije.

- Prvenstveno mislimo na porast životnog standarda građana - istakao je Mali. - U budžetu je predviđeno povećanje penzija za sve penzionere. Plate u javnom sektoru biće veće, i to uvećanje će se primenjivati od januara 2019. godine. Od Nove godine imamo i novu minimalnu cenu rada, koja garantuju platu veću od 27.000 dinara. Svi zaposleni u Srbiji videće efekat reformi koje su sprovedene.

PORESKI PODSTICAJI ZAJEDNO sa zakonom o budžetu, branićemo u Skupštini čitav niz reformskih zakona, prevashodno onih koji sadrže poreske podsticaje, da bi se našoj privredi omogućio dalji rast i razvoj - navodi Siniša Mali, dodajući da se pri definisanju ovih zakona slušao glas privrede, kao i kompanija koje su ulagale ili tek planiraju da ulažu u našu zemlju

Budžet za sledeću godinu predviđa i znatne kapitalne investicije, za šta je predviđeno oko 220 milijardi dinara. Za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biće opredeljeno 59,4 milijarde dinara, i to za projekte izgradnje auto-puta Obrenovac - Ljig, mađarsko-srpske železnice, železničku infrastrukturu i nabavku vozova. Sredstva su predviđena i za deonicu Surčin - Obrenovac, most kod Ostružnice, auto-put Kelebija - Subotica jug, Pojate - Preljina, Preljina - Požega, za rehabilitaciju puteva i državni put Novi Pazar - Tutin. Za eksproprijaciju zemljišta u 2019. godini predviđene su 19,4 milijarde dinara, preko Ministarstva finansija.

Budžet je planiran sa manjim opterećenjem plata. Od sledeće godine poslodavci neće plaćati 0,75 odsto doprinosa za slučaj nezaposlenosti.

- Decenijama se priča o smanjenju opterećenja na zarade, a mi to radimo - kaže Siniša Mali.

VIŠAK U 2018.

- Ove godine imamo izvanredne ekonomske rezultate. Za prvih devet meseci stopa privrednog rasta je 4,5 odsto i mi smo jedna od pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi - navodi Mali, dodajući da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, a da će on do kraja 2018. iznositi 0,6 odsto BDP, što je oko 28 milijardi dinara.