TEŠKAŠI” koji izbegavaju srpske auto-puteve kako ne bi plaćali putarinu uskoro neće moći besplatno da voze ni po magistralnim putevima u našoj zemlji. Kako je u petak najavio Zoran Drobnjak, v. d. direktora “Puteva Srbije”, ovo javno preduzeće će od Vlade Srbije tražiti da se na magistralnim putevima u Srbiji odobri uvođenje naplate putarine.

Reč je o putevima prvog B reda, a naplata putarine bi se odnosila na vozila teža od sedam i po tona.

- Pošto kamioni izbegavaju naplatu putarine na auto-putevima, onda neka je plaćaju na magistralnim putevima - istakao je Drobnjak, napominjući da je to važno i zbog bezbednosti u saobraćaju.

Novosti” su u aprilu ove godine pisale o tome da se naplata korišćenja puteva prve B kategorije razmatra u poslovnoj strategiji “Puteva Srbije”. Doduše, u dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine, navodi se da bi se naplata putarine odnosila na kamione teže od 12 tona. Tačnije, u prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama, a u drugoj fazi bi putari namet obračunavali i kamionima težim od tri i po tone.


Pročitajte još: Prvo štednja u “Putevima Srbije”, pa skuplje putarine

Ukoliko bi nadležno ministarstvo odobrilo odluku o naplati putarine na državnim putevima prvog B reda, koji imaju najveći intenzitet saobraćaja, samo bi se proširila već postojeća elektronska naplata putarine. Koristila bi se ista oprema kojom je realizovan i ENP sistem na auto-putevima, bez izgradnje naplatnih stanica.

Iako ova mera donosi povećanje prihoda putarima, očekuje se da ona doprinese i povećanju bezbednosti u saobraćaju. Jer, uvođenjem putarine na ovim pravcima saobraćaj teških vozila bio bi preusmeren na auto-puteve.


Pročitajte još: Drobnjak: Pričaću sa Vučićem, putarine da poskupe 10 odsto

Inače, na teritoriji Srbije ima ukupno 16.221,125 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda i, prema podacima JP “Putevi Srbije”, njihova vrednost se procenjuje na četiri i po milijarde evra. Ukupna dužina auto-puteva u našoj zemlji je 781.633 kilometra, dok državnih puteva prvog B reda ima tačno 4.486,575 kilometara.

POSKUPLjENjE

Prvi čovek “Puteva” najavio je i poskupljenje putarina za 10 odsto. Drobnjak je, naime, najavio da će zahtev za poskupljenje to preduzeće uputiti Vladi Srbije.