NEMAČKA kompanija "Lidl", koja je juče zvanično otvorila vrata svojih 16 prodavnica u 12 gradova Srbije, možda neće ponuditi najniže cene svih proizvoda, ali je već naterala druge trgovinske lance da snize svoje cene. Euforija oko "Lidlovih" prodavnica dodatno je zagrejana poslednjih dana, pa se na jučerašnje otvaranje čekalo od pet sati ujutru. I to, kako bi moglo da se zaključi po "potrošačkoj koripi", zbog piletine od 119,99 dinara za kilogram i banana koje koštaju 59,99 dinara.

Međutim, nije "Lidl" uzburkao samo građane, već je dobro protresao i konkurenciju. A, kako i ne bi, kada je dobar deo zaposlenih, od kasirki, preko mesara i menadžera, pohrlio da se uhlebi u nemačku firmu, zbog, kako kažu, dobrih uslova rada. Pojedini veliki trgovinski lanci u Srbiji, ušuškani u svojim poslovima i velikim zaradama, poslednjih godina gotovo da su urušili uslove rada.


PROČITAJTE JOŠ:
VUČIĆ OTVORIO LIDL: Investicija vredna 205 miliona evra, zaposleno 1.553 radnika (FOTO / VIDEO)

I dok su po velikim trgovinama, kako nezvanično saznajemo, radnici uglavnom na minimalcu, u "Lidlu" su najavili da njihovim radnicima plaćaju svaki minut prekovremenog rada. Primer je da poslovođa u ovom trgovinskom lancu ima na raspolaganju službeni auto, sa plaćenim gorivom.

Ipak, za građane su najbitnije cene. Tako da i oni proizvodi koji u "Lidlu" nisu jeftiniji od drugih radnji, svakako su primorali druge trgovinske lance da spuste cene. I to za 40 do 50 odsto. Pojedini su započeli nagradne igre. A to znači da mesta za sniženja ima, iako pojedini srpski ekonomisti stalno insistiraju na tome da su trgovačke marže u Srbiji na najnižim granama. Što nije istina, jer su mnogi, isti proizvodi, i duplo jeftiniji u Zapadnoj Evropi nego u našoj zemlji.

- Dolazak "Lidla" u Srbiju za naše potrošače znači da će imati veću mogućnost izbora, postojaće veća konkurencija - objasnio je ministar trgovine Rasim Ljajić. - Uz to, trgovinski lanci moraće da ponude i veće plate dobrim radnicima i trgovcima kako bi ih pridobili za sebe.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija iz Pančeva da je nekoliko desetina žitelja ovog grada formiralo red ispred radnje koja bi trebalo da se otvori tek sledećeg meseca. Oni nisu znali za to pa su razočarano napustili krug ispred prodavnice.

PROČITAJTE JOŠ: PRVI KUPCI U LIDLU: Povoljne cene, veliki izbor, na kasi čekanje do pet minuta

PROMETI VELIKIH IGRAČA

KOMPANIJA "Delez" 2017. godine ostvarila je poslovne prihode od 804 miliona evra, "Merkator S" je lane upisao 769 miliona evra poslovnih prihoda, DIS 192 miliona evra, "Aman" 161 milion evra, "Aroma" 33 miliona evra...


ANKETA: ŠTA OČEKUJETE OD "LIDLA"?

Marina Todorović iz Beograda

- Mislim da će biti povoljnije cene. Do sada nisam nikad bila u njihovim radnjama, ovo mi je prvi put i dopada mi se to što vidim.

Miroslav Petrović iz Beograda

- U slovenački "Lidl" sam odlazio dva do tri puta godišnje, kako bih doneo stvari za kuću. Kod njih je dobar kvalitet i niže su cene.

Svetlana Đukić iz Beograda

- Očekujem jednu dobru ponudu, jer su se ovi ostali trgovci lepo ušuškali. Mislim da će biti povoljne cene i nova roba.

Borka Radović iz Beograda

- Ovo će da znači nama penzionerima dosta, jer vidim da ima sniženja. Očekujem da bude povoljna kupovina.