TEHNIČKO-putnička železnička stanica u Zemunu otvorena je pre 37 godina, ali bi pun kapacitet trebalo da dobije tek polovinom 2021. godine. Preduzeće "Srbija voz" potpisalo je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovor o zajmu 22 miliona evra. Uz ranije odobrenih 30 miliona, od iste institucije, sve je spremno za raspisivanje javnih nabavki, a početak radova se planira polovinom 2019.

Zemunska stanica, jedna od važnijih tačaka Beogradskog železničkog čvora, biće glavno mesto za remont i održavanje voznog parka. U proširenje i modernizaciju depoa biće uloženo 17 od odobrena 22 miliona evra. Preostalih pet miliona evra obezbediće kompaniji "Srbija voz" nove informacione sisteme koji će unaprediti procese upravljanja resursima, prodaju karata i upravljanje energijom.

Ministar finansija Siniša Mali sa EBRD je potpisao ugovor kojim garantuje za zajam "Srbija voza".


PROČITAJTE JOŠ: Srbija i Makedonija grade železnicku stanicu na granici

- Završićemo konačno rekonstrukciju i izgradnju kako bi se TPS Zemun privela nameni - istakao je ministar Mali. - Ovim novcem ćemo da izgradimo 14.000 kvadrata, a 19.000 kvadrata postojećeg prostora ćemo potpuno da rekonstruišemo i 17,4 km novih koloseka .

MILIJARDA

EBRD razmatra odobravanje zajma do 100 miliona evra za koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla" - rekla je Sju Baret, direktorka za transport u EBRD. - Ti zajmovi će dovesti do ukupnog nivoa zajmova koje je EBRD odobrila saobraćajnom sektoru u Srbiji na milijardu evra.