U HEMIJSKOJ industriji "Milan Blagojević" u Lučanima je počela probna proizvodnja u novoj fabrici za kontinuiranu nitraciju celuloze, koja obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva. Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji iz ove oblasti, sve opasne operacije izvode se bez prisustva ljudi, preko komandne table odakle se doziraju sirovine i nitracija, daljinskim upravljanjem. Radove je izvodila nemačka firma "Jozef Majsner" - od nadzora, montaže i ugradnje opreme, do funkcionalne probe i puštanja u rad.

Preduzeće je iz sopstvenih sredstava izdvojilo blizu 1,6 miliona evra za ovaj novi pogon, dok je u gradnju i tehnologiju Vlada Srbije uložila oko 4,4 miliona evra.

- Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih - kazao je pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović (74), generalni direktor "MB Namenske", napominjući da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra u nove programe.

U narednom razdoblju, objašnjava Milovanović, planirano je osvajanje dve nove tehnologije, trobaznih baruta i modularnih punjenja za čuvenu haubicu 155 mm, koju proizvodi "Jugoimport" u Smederevskoj Palanci.

PROČITAJTE I: Počela probna proizvodnja u novoj fabrici u Lučanima

- Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnologiju, uz podršku Vlade Srbije. Te dve investicije vredne su oko 16 miliona evra, a najvećim delom novac će obezbediti fabrika - dodaje pukovnik Milovanović.

BIĆE PLATE I 100.000 - VODIO sam ovu fabriku kad je bila u gubitku, nisam imao ljudima da podelim plate, a sad su sve obaveze plaćene i na računu imamo 16 miliona evra gotovine. Prethodnog meseca prosek zarada bio je 73.000, a naš cilj je 100.000 dinara.

Ovo vojno preduzeće konstantno beleži porast proizvodnje i plasmana robe na inostrano tržište. Oko 40 procenata programa, u koji spadaju proizvodi od nitroceluloze, sve vrste baruta i raketnih goriva, završava na domaćem tržištu. Ostatak ide u izvoz, i to u sve zemlje nekadašnje Jugoslavije, ali i u Bugarsku, Rumuniju, Italiju, Španiju, Austriju, Francusku, Ameriku, Maleziju...

- Uspeli smo u jakoj konkurenciji kompanija iz Evrope da kapacitete uposlimo, biće posla i sledeće godine, a kolektiv od 1.320 zaposlenih lane je ostvario dobit od 13 miliona evra, sa prosečnim primanjima od 63.000 dinara - ističe pukovnik Milovanović. - Za prvih sedam meseci ove godine imamo sedam miliona evra dobiti. Pri tome, od početka prošle godine do danas, državnoj kasi dali smo 2,5 milijardi dinara na ime poreza na dobit.

DONACIJA

OPŠTA bolnica Čačak dobiće uskoro najsavremeniju opremu za laparoskopske operacije u oblasti otorinolaringologije koju je donirala fabrika "Milan Blagojević-Namenska". Vrednost donacije je 4,5 miliona dinara.