SRBIJI se, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, otvaraju vrata za nove investitore koje očekujemo iz svih krajeva sveta, a to, zajedno sa odličnim stanjem u državnoj kasi vodi ka većim platama, što sve zajedno čini jedan krug koji uvodi Srbiju u novo "zlatno doba", poručio je u četvrtak ministar finansija Srbije Siniša Mali.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: Do 1. oktobra najkasnije ukidanje zakona o smanjenju penzija

- Kada pogledate sve ekonomske rezultate privrede Srbije, vidite da je na dobrom putu - rekao je Mali, gostujući na RTS. - Stopa rasta naše privrede u prvih šest meseci ove godine je 4,9 odsto, što nas svrstava među dve najveće stope u Evropi. Ono što ohrabruje jeste što je u tu stopu uključen rast više privrednih grana: građevinske industrije, poljoprivrede...

Ministar podseća da je stopa nezaposlenosti, koja je 2013. godine iznosila 25,9 odsto, u drugom kvartalu ove godine 11,9 odsto, što je upola manja stopa nezaposlenosti.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: Povišice plata i penzija neće ugroziti budžet

- Težimo još nižoj stopi - istakao je Mali.

On je podsetio da je učešće javnog duga u BDP-u, ispod 60 odsto, kao i da je u Srbiju od početka godine pristiglo 1,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 15,6 odsto više nego lane.

- Od 1. oktobra biće veće penzije - istakao je ministar, podsećajući da je zakon već prošao Vladu, ujedno najavljujući veće plate u javnom sektoru do kraja godine.

VIŠI STANDARD

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da se polako radi na tome da životni standard bude viši i naglasio da je to krajnji cilj Vlade Srbije.

- Sa ovim stopama rasta imamo realne osnove za povećanje i penzija, koje će od oktobra biti nikad veće, a time imate osnov i za povećanje plata. Kada pogledate brojke u okruženju, polako ih prestižemo i približavamo se nivou od 500 evra prosečne plate - rekao je Siniša Mali.