NAJVEĆI neto dobitak prošle godine ostvarila je "Petrohemija", godinama poznata po gubicima. Prvi na listi gubitaša je "Farmakom rudnik Lece". Najveći istorijski "minus" baštini "Srbijagas", dok je najveća kompanija u Srbiji - Elektroprivreda Srbije. EPS prednjači po imovini, kapitalu, broju zaposlenih, poslovnim prihodima, ali su 16. po dobiti. Ovako ukratko izgleda presek u sredu objavljenih listi "Sto naj" privrednih društava, koje Agencija za privredne registre sastavlja na osnovu analize poslovanja 102.391 firme koje su podnele finansijske izveštaje.

Analiza pokazuje da je srpska privreda podložna spoljnim uticajima, ali i inervencijama države. Tako i "Petrohemija" prošlogodišnji uspeh ne duguje isključivo rezultatu u poslovanju, već otpisu dugova.

- Dobit "Petrohemije", koja je 40,4 milijarde dinara, ne dolazi iz rada u tržišnim uslovima - objasnila je u sredu Ružica Stamenković, glavni regsitrator Registra finansijskih izveštaj APR. - Prošle godine joj je odobren unapred pripremljen plan reorganizacije kojim joj je otpisano 47,7 odsto dugova. Preostalih 52,3 odsto obaveza konvertovano je u akcije preduzeća. Drugi na listi kompanija sa najvećom dobiti je NIS. Njena dobit je lane iznosila 27,8 milijardi dinara i 72,8 odsto je veća od prethodne godine. Ova kompanija je druga i po prihodima, a ima i velike resurse, kapital i zaposlene. Prošle godine je zaposlila 145 ljudi. Skoro 22 odsto dobiti duguje finansijskoj dobiti, zbog povoljnog kursa.

"Srbijagas" je treći po dobiti - 16,7 milijardi dinara i ona je 7,7 puta veća nego u 2016. godini. Ali je on vodeći i po ukupnom gubitku - 128,5 milijardi dinara. Taj gubitak je čak 49,5 milijardi dinara veći od vrednosti njihovog ukupnog kapitala. To znači da ova firma ima stopu izgubljenog kapitala od 162,2 odsto. "Telekom" je četvrti po profitu, jer su lane zaradili 14,5 milijardi dinara. Dobit im, je međutim, četiri odsto manja nego godinu ranije. Peti na spisku je "Tigar tajers" koji je profitabilnost izborio u tržišnim uslovima.

Pročitajte još - Stevanović: Do kraja godine otvaranje tendera za Petrohemiju

Zaradili su 10,3 milijardi dinara. Beleže konstantan i stabilan rast poslovnih prihoda, uvećali su kapital i imovinu i zaposlili 143 radnika.

- Najveći neto gubitka ima "Farmakom rudnik Lece", nad kojim je prošle godine pokrenut stečaj - dodaje Ružica Stamenković. - Visok gubitak od 20,8 milijardi dinara je posledica drastičnog rasta gubitka iz ostalih i finansijskih aktivnosti. Iz redovne aktivnosti su postigli dobit, ali ona čini svega jedan odsto ukupnog gubitka. Ozbiljan je potencijal obaveza zbog bankarskih garancija, hipoteka nad čitvom imovinom, zaloge na opremi i jemstva na menicama. "Putevi Srbije" su drugi na tri liste - po imovini, kapitalu i neto gubitku, dok su po ukupnom gubitku osmi. Samo 76 odsto poslovnih rashoda je pokriveno ostvarenim poslovnim prihodima. Poslovni prihodi nisu bili dovoljni za amortizaciju javnih puteva. Putarina se naplaćuje na 648 kilometara auto-puta, a imaju obavezu održavanja 14.161 kilometra državnog puta.

Na listi sto najprofitabilnijih firmi je sedam javnih preduzeća, pored "Srbijagasa" i EPS-a, tu su jiš "Beogradske elektrane", "Jugoimport SDPR", "Pošta Srbije", "Toplana Novi Sad" i EPAS "Tremolektrana Kosovo".

"DELEZ" PROTIV "MERKATORA S"

STRUČNjACI Agencije za privredne registre su i poredili slične igrače u trgovini - "Delez" i "Merkator S". Imaju slične poslovne prihode, ali dijametralno drugačiji rezultat. "Delez" je deveti po neto dobiti, dok je "Merkator S" četvrti po neto gubitku.

- "Delez" je imao rast dobiti od 69,6 odsto, dok je "Merkator S" imao 3,2 puta veći gubitak - objašnjava Ružica Stamenković, glavni registrator Registra finansijskih izveštaja APR. - Obe kompanije su opterećene istorijskim gubicima, ali "Delez" ima tri puta bolju strukturu finansiranja.


NADAJU SE KUPCIMA DO KRAJA 2018.

LANE je izašla iz "minusa" i prešla među dobitnike, ali za "Petrohemuju" dosad nije bilo zainteresovanog kupca. Ministarstvo privrede se, ipak, nada da će do kraja godine raspisati tender za ovu kompaniju, ali i ponoviti poziva za MSK, najavio je juče državni sekretar Dragan Stevanović. Očekuje da će i danas otvorena ponuda za PKB ispuniti zahteve iz poziva, pa bi kraj godine mogli da dočekamo sa 95 neprivatizovanih firmi.

Država već neko vreme traži partnera za "Petrohemiju", ali dosad nije stigla nijedna ponuda eventualno zainteresovanih kupaca. S druge strane, očekuje se prodaja "Luke Novi Sad". Za nju su intersovanje pokazale tri kompanije, pa je poziv nedavno raspisan.
- Strategija kaže da je neophodno u Luku investirati četiri miliona evra, a mi to ne možemo - objasnio je Stevanović.

- Ona ima kapacitet za pretovar 2,5 miliona tona robe godišnje, a pretovari se milion tona robe. Očekujem da privatizacija "Poljoprivredne korporacije Beograd" bude uspešna i da će svi radnici tog preduzeća zadržati radno mesto. Ako ponuda ispunjava uslove tendera onda će biti proglašeno ko je kupac imovine PKB koja je oglašena na prodaju. PKB u sadašnjem formatu ne može da opstane bez dodatnih ulaganja.

Novog vlasnika bi mogla da nađe i "Valjevska pivara" koja je, takođe, oglašena.