KADA je interes u pitanju, politika često pada u drugi plan. Tako bi uskoro veoma lako mogli da postanu partneri najmoćnije rudarske kompanije Amerike i Kine. Ako kineski "Ziđin", koja je nedavno partner RTB "Bor", kupi akcije kanadske firme "Nevsun", partner prilikom istraživanja i ekploatacije donje zone ležišta "Čukaru peki" biće im niko drugi do američka rudarska korporacija "Friport MekMoran".

"Nevsun" ima 100 odsto istražnih prava u gornjem delu ležišta "Čukaru peki", odakle bi se, eksploatacijom u narednih 10 godina, moglo dobiti oko milion tona bakra i skoro 70 tona zlata. Međutim, u donjem delu tog ležišta, udaljenog samo sedam kilometara od Bora, u kome su, preliminarno, ustanovljene rudne rezerve od 14 miliona tona crvenog i oko 300 tona plemenitog metala, skoro 40 odsto akcija ima - američka korporacija!

Ukoliko, "Ziđin" kupi "Nevsun", moraće ili da sarađuje sa američkom korporacijom ili da i od njih pokuša da otkupi njihov deo akcija u donjoj zoni ležišta "Čukaru peki", koje se smatra jednim od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, ili da uđe u strateško partnerstvo sa "Friportom".

Pročitajte još - Antić: Dve kompanije ispunile uslove: Ziđin i U gold

Pored toga, "Nevsun" ima ugovor i o zajedničkom geološkom istraživanju na istražnim poljima koja se "naslanjaju" na "Čukaru peki" sa britansko-australijskom korporacijom "Rio Tinto"" - najvećom rudarskom kompanijom na svetu koja ima rudnike na pet kontinenata i oko 200.000 radnika.

Prema tome, pod uslovom da kupe "Nevsun", Kinezi bi morali da i sa "Rio Tintom" da uspostave saradnju. A, ova korporacija je, nedavno, u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom "Rajden risorsis" započela rad na novim rudnim ležištima bakra i zlata u okolini Majdanpeka, i to u delu koji se "naslanja" na eksploataciona polja koja su u vlasništvu RTB.

LEŽIŠTA

Ugovorom o zajedničkom ulaganju, "Rio Tinto" se obavezao da će u istražna polja koja su bila vlasništvo pomenutog "Rajdena" - Zapadni Majdanpek, Majdanpek Pojas i Donje Nevlje - tokom naredne tri godine investirati 31,5 miliona dolara, kako bi se i definitivno potvrdio kvalitet tih ležišta.