PO preporuci Minisrtarstva privrede, Kompaniju "Tigar" a. d, posetila je delegacija nemačkih privrednika na čijem čelu je bio Ronald Šimek, vlasnik nekoliko internacionalnih kompanija, među kojima je i "Reil solušns", koja odnedavno ima predstavništvo u našoj prestonici. Nakon obilaska proizvodnih pogona u kojima nastaje gumena, sportska, lovačka, ribolovačka i zaštitna obuća, kao i proizvodi od tehničke gume, generalni direktor najvećeg proizvođača gumene obuće na Balkanu i u ovom delu Evrope Vladimir Ilić, konstatovao je da su Nemci zaiteresovani sa saradnju, ali da će se tek videti kakav oblik te saradnje biti.

- "Tigar" je u postupku privatizacije. Do pre nekoliko godina smo imali velike probleme: kašnjenje zarada, obustave i slične probleme. Iz takve situacije smo izašli mukotrpnim radom i postali zanimljivi i Nemcima koji su jaka privredna delegacija. Na licu mesta su se uverili da se radi, da mašine ne staju danonoćno, da su uposleni svi proizvodni kapaciteti i uverili se u potencijale koje možemo pružiti celom evropskom tržištu. Očekujemo da ćemo uskoro ući u neki vid strateškog partnerstva - zaključio je Ilić koji je na čelu ove kompanije dve godine.

Pročitajte još - Tigar iz Pirota proizvodi čizme za finsku vojsku

Šimek je kazao novinarima da se "Tigar" a. d. uklapa u viziju razvoja njegovog biznisa, naročito kada je reč o proizvodnom asortimanu od nekoliko stotina artikala. Ipak, u narednom periodu će se analizirati pojedini podaci iz poslovanja i nakon toga će uslediti odluka o načinu saradnje. Prvi utisci su krajnje pozitivni, konstatovao je Šimek, kao i njegov dugogodišnji partner Roland Mejer.

- Lokalna vlast je, takođe, zainteresovana za saradnju pirotske firme sa Nemcima. Gradonačelnik Vladan Vasić je podsetio da je Pirot grad u kome je investirao svetski i francuski gumarski gigant "Mišlen", zatim u oblasti tekstila bugarsko-italijanska kompanija "E Miroljo", a bilo bi poželjno da investiraju i Nemci, koji bi ovde bili rado viđeni.

NORDIJCIMA PRODAJU ČIZME

"TIGAR" a. d. je poslednjih godina ostvario značajan napredak na tržištu nordijskih zemalja, čije armije snabdeva gumenim čizmama za ekstremne uslove kretanja, kakvi znaju da budu samo na severu Evrope. Osim toga, radi i za Kanađane, Italijane, a u pogonima te kompanije proizvode se čak i avionski rezervoari, kao i druga roba u kombinaciji guma-čelik.