DESET srpskih kompanija nalazi se na listi top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi za 2017. godinu. Kao najuspešnija srpska firma na 66. mestu liste našlo se JP "Elektroprivreda Srbije". Na 80. mestu je "Naftna industrija Srbije", a treća najuspešnija domaća firma je "Fijat Krajsler automobili" (FKA), koji se nalaze na 211. poziciji. "Delez Srbija" se nalazi na 251, a "Merkator S" je 269. na listi.

"Telekom Srbija" je pozicioniran kao 282, dok je smederevska čeličana, koja radi pod imenom "HBIS grupa" na 313. mestu. Među 500 najuspešnijih su još tri naše firme i to "Nelt" (315), "Srbijagas" (362) i pirotski "Tigar" (386).


Pročitajte još - EPS u plusu šest milijardi


U regionalnom kremu nalaze se osim naših i firme iz baltičkih republika, Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije. Ubedljivo najviše kompanija na listi ima Poljska, koja u top deset ima čak šest preduzeća.

Listu je objavila Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface. Osnov za rangiranje je promet, broj zaposlenih, okvir kompanija i tržišta... Rezultati pokazuju da je u 2017. godini došlo do rasta BDP ovog regiona od 4,5 odsto, što je najviši nivo u poslednjih osam godina.

Nažalost, naša država i Hrvatska jedine važe za zemlju sa visokim rizikom neizvršavanja poslovnih obaveza.