SRBIJA je odlučila da pomogne domaćim firmama koje potražuju imovinu u bivšim jugoslovenskim republikama, pre svega onu koja im je devedesetih oteta u Hrvatskoj. Republička direkcija za imovinu sačiniće popis te imovine, zbog čega je u sredu pozvala preduzeća i javne ustanove da im dostave podatke i dokumentaciju u roku od 30 dana, kako bi se formirao jedinstven registar.

Direktor Direkcije Jovan Vorkapić kaže da se poziv odnosi na sva pravna lica i preduzeća, ali i ustanove koje su imale odmarališta i lokale.

- Pitanje imovine se rešava između tih preduzeća i država sukcesora, najčešće je to Hrvatska. Cilj je da se napravi registar kako bismo mi kao država mogli da zauzmemo stav kako da im pomognemo u rešavanju tih procesa - kaže Vorkapić. - Hrvati upućuju naša preduzeća na korišćenje svih pravnih lekova, sve do Strazbura. To su skupi procesi i ujedno način da se firme obeshrabre.

Za razliku od Hrvatske, Ustavni sud Srbije zauzeo je stav da se Aneks G direktno primenjuje, što znači da se hrvatskim firmama vraća imovina u Srbiji.

Procenjuje se da je vrednost imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj oko 1,8 milijardi evra, a prema najnovijem zakonu ona može biti data u zakup trećim licima na 30 godina.


VOJNO

PRVI sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji, zakazan u Beogradu za 13. septembar, odložen je jer se pozivu nisu odazvale Hrvatska i Makedonija, a Hrvatska nije ni imenovala predstavnika u tom telu. Po rečima Vorkapića, inače predsednika Radne grupe, pitanje vojne imovine rešavaće se bilateralnim aranžmanima između država sukcesora.