UKOLIKO do 15. septembra Srbija ne otkupi postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu od investitora, italijanske "Grupe Zilio", ova kompanija će državu tužiti pred nadležnim arbitražnim sudom - Privrednim sudom u Zrenjaninu. Postrojenje za prečišćavanje vode izgrađeno je pre godinu dana. Radilo je samo dva dana, jer su nadležne inspekcije naknadno ustanovile da domaći zakoni ne dozvoljavaju privatnim investitorima da se bave česmovačom.

Kako je za "Novosti" rekao Nenad Obradović iz "Grupe Zilio", u martu se u rešavanje problema uključila i Vlada Srbije, s kojom je dogovoreno potpisivanje sporazuma o otkupu postrojenja za prečišćavanje vode, ali do danas ništa nije rešeno.

- U maju je Gradski zavod za veštačenja u Beogradu vrednost postrojenja procenio na sedam miliona evra - kaže Obradović. - Naši troškovi, koje moramo da platimo, mesečno iznose oko 70.000 evra. Ne znam zašto se sve odugovlači kada se zna da je problem vode u Zrenjaninu gorući jer žitelji ovog grada pijaću vodu nemaju od 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u vodi.

Nije sasvim jasno kako se došlo do trenutne pat-pozicije. Grad Zrenjanin je tražio partnera za prečišćavanje vode. Raspisali su tender, a ugovor je "aminovala" i Skupština grada 6. februara 2015. godine. Ugovor je potpisan sa grupom ponuđača - italijanskim konzorcijumom koji čine "Grupa Zilio Spa", ogranak u Beogradu, "Grupa Zilio Spa" Novi Sad i Synertech iz Beograda. "Grupa Zilio" je fabriku sagradila sopstvenim sredstvima i od kredita banke.

TUŽILI MINISTARSTVO ZDRAVLjA FIRMA "Grupa Zilio", podnela je, krajem prošle godine, Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer odbija da da saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju Fabrike za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. U tužbi je navedeno da italijanski konzorcijum, zbog odbijanja sanitarne inspekcije da izda dovolu, trpi veliku finansijsku štetu.

Pročitajte još - Fabrika gotova, vode - nema

- Fabrika je završena u avgustu 2017. sa pravosnažnom građevinskom dozvolom, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad - kaže Obradović. - Ministarstvo građevinarstva, nadležno za komunalne poslove, dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa Javnim komunalnim preduzećem "Vodovod i kanalizacija" u Zrenjaninu da prečišćavamo pitku vodu. No, Ministarstvo zdravlja odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pijaćom vodom. A saglasnost sanitarne inspekcije je preduslov da se dobije upotrebna dozvola za već izgrađenu fabriku i da ona počne da radi.

Ministarstvo zdravlja, kako objašnjava Obradović, smatra da "Grupa Zilio" ne može biti snabdevač grada Zrenjanina pitkom vodom i da zbog toga i ne može da traži sanitarnu saglasnost.

- Mi i ne bismo bili snabdevač, već bi taj posao i dalje obavljalo zrenjaninsko JKP "Vodovod i kanalizacija", dok bi "Grupa Zilio" samo prečišćavala vodu za to javno preduzeće - uveren je Obradović.