MINISTARSTVO finansija priprema set mera kojima bi trebalo da bude olakšano poslovanje privrednika u Srbiji. Jedna od njih je ukidanje doprinosa za slučaj nezaposlenosti, koji poslodavac plaća u iznosu od 0,75 odsto u okviru bruto plate svakog zaposlenog. Plan je i da se ubrzaju stope amortizacije za novu opremu i mašine, čime bi firme lakše mogle da ulažu u nove tehnologije. Takođe, u oktobru bi svetlo dana trebalo da ugleda i novi zakon o objedinjenim naknadama, kojim bi bili ukinuti neki nameti koji opterećuju privredu, bez obzira na to da li je naplaćuju republičke ili lokalne vlasti.

Novine i izmenu niza ekonomskih zakona najavio je u utorak ministar finansija Siniša Mali u razgovoru s predstavnicima kompanija okupljenih oko Američke privredne komore u Srbiji. Kada Vlada razmišlja o ukidanju nekog nameta, privrednici se raduju. Tako je i u slučaju najave da bi s grbače poslodavca moglo da se skine izdvajanje za slučaj nezaposlenosti.

- Ukidanje doprinosa za slučaj nezaposlenosti, na teret poslodavca, možda i nije veliko rasterećenje, ali je važno da se ide u tom pravcu - kaže Svetlana Budimčić, rukovodilac pravne službe Unije poslodavaca. Dobro je što se planira vraćanje poreskog kredita. I to smo tražili. Ukidanjem kredita, privreda nije bila stimulisana da ulaže u opremu. Ako firma kupi novu mašinu, to joj se računalo kao prihod a ne kao sredstvo za rad. Mi tražimo da se to izuzme od oporezivanja.

VEĆI OKTOBARSKI ČEK ZA PENZIJE ZAKON o privremenom umanjenju penzija biće ukinut najkasnije do 1. oktobra, potvrdio je ministar Mali, koji će o detaljima u vezi s povećanjem penzija razgovarati s predstavnicima MMF. Detalji o povećanju biće poznati tokom ove ili naredne nedelje, a penzije će porasti od oktobra.

Pročitajte još - Mali: Do 1. oktobra najkasnije ukidanje zakona o smanjenju penzija

Finansijski plan NSZ za 2018. otkriva da od doprinosa za socijalno osiguranje na teret poslodavca očekuju 11,2 milijarde dinara. Toliko bi država iz budžeta morala da im nadoknadi u slučaju ukidanja ovog nameta privredi. Ukupni prihodi NSZ planirani su na 25,1 milijardu dinara. Pošto se doprinosi na zaradu obračunavaju i na teret poslodavca i na teret radnika, u ovom slučaju od doprinosa za slučaj nezaposlenosti na teret zaposlenih Nacionalna služba čeka 10,7 milijardi dinara.

- Sama veza između doprinosa i naknada koje dobijaju nazaposleni je prilično slaba - kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta. Nije kao u slučaju doprinosa za PIO i penzije. Ovi doprinosi imaju više karakteristika poreza. Pruža se mogućnost da se preispita opravdanost postojanja izdvojene službe za zapošljavanje. Veliki deo posla bi možda mogao da se odvija u Ministarstvu rada, možda postoji prostor i za uštede. Prava nezaposlenih neće biti ugrožena. Primanja nezaposlenih nisu u direktnoj vezi sa samim doprinosima. - ističe Altiparmakov.

Siniša Mali

NA TERAZIJAMA

MINISTAR finansija u utorak je obećao da će svi poreski zakoni koji su u pripremi proći javnu raspravu. Reč je o izmenama zakona o porezu na imovinu, dobit, dohodak građana i zakona o obaveznom socijalnom osiguranju.

- Predstavićemo sve izmene zakona. Ako budem napravio neku grešku, obesite me na Terazijama - istakao je u utorak Siniša Mali.