Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije Srđan Vulović istakao je da je brana na jezeru Gazivode od izuzetnog strateškog značaja, jer bi bez nje Kosovo ostalo bez električne energije.


"Brana je visoka 107, 5 metara i ona je jedna od najvećih nasutih brana u Evropi sa akumulacijom od 380 do 420 miliona kubnih metara vode kojom se hlade postrojenja u Obiliću i da nije tako Kosovo bi ostalo bez električne energije ", rekao je Vulović, za televiziju Most iz Zvečana.

Podsetio da se iz jezera navodnjavaju oranice južno od Mitrovice i da ona ispunjava 40 odsto potreba za sever Kosova.

"Elektrana ima dva proizvodna bloka od 17 kilovat sati i godišnju proizvodnju od 100 gigavat sati na godišnjem nivou, što zadovoljava oko 40 odsto potreba za sever Kosova", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto su „Gazivode“ najjači srpski adut na Kosmetu

Dodao je da se ovih dana na brani se završava investicija zvana "kruna", vredna 1.038.000 evra.

"Imaćemo precizne podatke posle 30 godina da li je i koliko brana ugrožena, koliko vode curi kroz branu, da li se ona pomera ili ne. Iz bužeta Srbije dobijamo mesečne plate i troškove za tekuće oržavanje, očekujemo i predsednika Vučića (Aleksandra) koji dva puta u poslednjie vreme dolazi što govori o značaju hidrosistema", rekao je Vulović.


Srđan Vulović,foto Tanjug


Hidroelektrana "Gazivode" izgrađena je 1980. godine i punih 38 godina nije prestajala sa radom. Godišnje se ovde proizvede sto miliona kilovata električne energije, a ceo sever Kosova i Metohije, pa i šire, snabdeva se pitkom vodom sa jezera.

PROČITAJTE JOŠ: VELIKI ENERGETSKI ZNAČAJ GAZIVODA: Prihode ubira Priština, a američki vojnici i dalje „šetaju“ okolo

Vlada Srbije 2004. osnovala je JP Ibar, u čijem je u vlasništvu HE Gazivode i ona finansira održavanje brane i hidroelektrane.

Vlasti u Prištini više puta su se založile za preuzimanje ovog hidro sistema.

Oko 90 odsto sto kapaciteta hidrosistema nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno dve trećine jezera na teritoriji Kosova i Metohije, a trećina na teritoriji centralne Srbije.