NEMA ni potvrda niti demantija da je češki investicioni fond PPF, inače novi vlasnik "Telenora" u Srbiji, zainteresovan i za kupovinu kablovskog operatera SBB. Izvesno je da "Junajted grupa", u vlasništvu američkog investicionog fonda KKR, a u okviru koje posluje i ovdašnji SBB, namerava da proda svoje poslovanje u regionu. Cena transakcije, koju je ovog leta pominjao i američki "Volstrit žurnal", procenjena je na iznos do 3,5 milijardi dolara.

- Hvala vam na postavljenom pitanju, ali ne komentarišemo glasine sa tržišta - navela je u odgovoru "Novostima" Zuzana Migdalova, portparol PPF grupe, koja je nedavno okončala transakciju preuzimanja "Telenorovih" kompanija u našoj zemlji, ali i u Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, po ceni od 2,8 milijardi evra.

Da mobilni operateri šire svoje poslovanje na tržište kablovskih operatera nije tajna.

"Telekom Srbija", koji u ponudi već ima televizijski sadržaj, najavio je nedavno kupovinu upravo kablovskih operatera u našoj zemlji, ne precizirajući o kojim tačno kompanijama je reč. I "Vip mobajl" je najavio razvoj fiksne telefonije, bilo kroz saradnju ili akviziciju neke kompanije ili izgradnju sopstvene optičke infrastrukture. A upravo kablovska, odnosno optička infrastruktura, vodi ka razvoju usluga fiksnog interneta i televizije, što je očigledno smer kojim će mobilni operateri morati da se kreću.

PROČITAJTE I:SBB Povećao cene bez opravdanja?

"Telenor" je, inače, sa kompanijom SBB već imao ostvareno partnerstvo u pogledu korisničke usluge - građani koji su koristili kablovski internet preko SBB i istovremeno mobilni telefon u mreži "Telenora", imali su pogodnosti u vidu bržeg interneta, više TV kanala, besplatnih razgovora između SBB fiksnog i "Telenorovog" mobilnog broja...

Nije tajna ni da je SBB bio zainteresovan da kupi "Telenor". U januaru ove godine nezvanično je obelodanjeno da KKR fond namerava da kupi tri kompanije iz "Telenor" grupe, u Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, za dve milijarde evra. Iako nikada zvanično nije potvrđena ta informacija, za tu transakciju, bar kada je o Srbiji reč, bila je prepreka velika tržišna koncentracija koju bi time kablovski operater SBB stekao kupujući najstarijeg srpskog mobilnog operatera.

GDE POSLUJU

"JUNAJTED grupa", sa sedištem u Amsterdamu, u većinskom vlasništvu je američkog fonda KKR. Suinvestitor u kompaniji je i Evropska banka za obnovu i razvoj. U okviru grupe posluje SBB, "Telemah Slovenija", "Telemah BiH", "Telemah Crna Gora". Osim u ovom zemljama, grupa posluje i u Makedoniji i Hrvatskoj. Kompanije u okviru grupe pružaju usluge kablovske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.