ŠVERC POLUTKI SUMNJIVOG KVALITETA: Vozač trulog mesa brani se ćutanjem

E. V. N.

15. 08. 2018. u 07:39

Stručnjaci upozoravaju da ćuprijski slučaj šverca polutki sumnjivog kvaliteta s Kosova nije usamljen

ШВЕРЦ ПОЛУТКИ СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА: Возач трулог меса брани се ћутањем

Ispred ove klanice u Supskoj kod Ćuprije pronađen je sporni kamion

DA nije postojala dojava, pitanje je gde bi završilo 23 tone mesa sumnjivog porekla. Kao i svaka krijumčarena roba, i ova je bila na korak do svog naručioca, a samim tim, kroz preradu - kobasice, paštete ili viršle, i do kupaca. Na sreću, tone junećeg mesa poreklom iz Brazila, sa isteklim rokom trajnja, neškodljivo su uništene. Ipak, stručnjaci u Srbiji upozoravaju da građani ne mogu da budu sigurni ni šta kupuju ni šta jedu.

Policija je u Jagodini je pre tri dana zaplenila 23 tone mesa sa isteklim rokom trajanja, bez prateće dokumentacije, na parkingu klanice "Pavlović" u selu Supska kod Ćuprije. Vlasnici ove klanice rekli su da nemaju nikakve veze za pošiljkom. Inspektori su uhapsili Đorđa Lukića, vlasnika radnje "Naša domaća mesara" iz Paraćina, koji se u utorak pred istražnim sudijom branio ćutanjem.

Posle saslušanja pred Posebnim odeljenjem višeg tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu određen mu je pritvor do 30 dana. On je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo krijumčarenja. Sumnja se da je meso poreklom iz Brazila preko Kosmeta najpre prokrijumčareno u Rašku, odakle je daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

- Niko nije siguran ni šta jede, a ni šta se nalazi u prodaji, naročito kakvog je kvaliteta i kakve je bezbednosti o kojoj se govori - upozorava Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača. - Ovakve stvari treba da kontrolišu državni organi, sigurno je da su to pustili kako bi identifikovali sve u ovom lancu. Tek sada će se videti spremnost državnih organa da reše problem koji je ovde decenijski prisutan. Ne treba zaboraviti ni aferu sa brodom i starim mesom u luci Bar, koji je došao i samo se izgubio. To je sve organizovano delo mafije. Opšte je poznato da se takve stvari rade preko Kosova, a sigurno je i da neki ljudi iz pojedinih državnih organa to znaju i puštaju.

ŠTA KAŽU JAGODINCI PENZIONER Miodrag Dakić iz Jagodine kaže da namirnice kupuje u većim lancima, ali ako meso nije deklarisano, kupuje kod poznatog trgovca. Kaže da zna da prepozna da li je meso sveže ili nije i da ga nikada ne kupuje na pijaci. Njegova sugrađanka Danka Petrović, takođe penzionerka tvrdi da meso isključivo kupuje od rođaka ili prijatelja za koje zna da sami uzgajaju stoku: - Kad pazarim u trgovinama, strahujem, jer ne znam kakvog je kvaliteta. Što se tiče kasapina koji je uhapšen zbog krijumčarenja mesa kom je istekao rok, pitam se kako je mogao da prošvercuje toliku količinu i kako je prošao granicu.

Kako govori Bogosavljević, pitanje je koliko je bilo takvih uvoza, koji su prošli i otišli u proizvodnju, kao što je bio slučaj pre nekoliko godina u Mačkatu kod Zlatibora.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je najvažnije da pokvareno meso iz Brazila nije ušlo na tržište Srbije i dodao da je njegovo ministarstvo uradilo svoj deo posla i da će slučaj biti predat tužilaštvu.

- Meso nije ušlo na tržište, i to je najvažnije, naše je da obezbedimo kvalitetnu i bezbednu hranu - rekao je Nedimović.

NAJVEĆE AFERE SA ŠVERCOVANIM I NEZDRAVIM MESOM

- Pre više od osam godina policija je razbila lanac krijumčara sumnjivog mesa iz Južne Amerike. Rezultat je bio - osmoro uhapšenih. U kamionu, natovarenom na KiM, dve i po tona svinjetine i govedine bilo je namenjeno za okolna zlatiborska sela.

- Godine 2014. Nebojša J. iz Velike Plane uhapšen je pod sumnjom da je otkupljivao uginule krave i konje, pa meso lešina mešao sa otrovnim hemikalijama i svežim mesom i prodavao ga u svojoj prodavnici roštilja "Nin Cile". Veterinarska inspekcija tada je oduzela tonu mesa uginulih krava i konja.

- Godine 2015. veterinarska inspekcija zaplenila je više od četiri tone mesa i proizvoda od mesa u ilegalnim klanicama u Ćupriji i Pančevu. Vlasnici ovih mesara imali su i svoje radnje na zelenoj pijaci u Pančevu, pa je deo mesa i tu završio. Neispravno meso pronađeno je kod Jovana Dabića iz Pančeva, vlasnika mesare "Dabić mit", i Danijela Đerfija iz Crepaje, čija je radnja "Nada Pan".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Mrle

15.08.2018. 07:53

Ne pustati vozača na slobodu dok ne kaže kome je vozio. Natovariti mu sve moguće optužbe.

Miki

15.08.2018. 07:54

Ovo nije ušlo u sistem prerade i prodaje?Ma šta je već do sada bilo ili koliko takvog mesa već je prodato ili obrađeno nema veze.Važno je da su ovce site a narod ma ko više pita narod.

SASA

15.08.2018. 07:55

Dva Srbina razgovaraju, Kinezi jedu bube i skakavce. Dva Kineza razgovaraju, Srbi jedu u svojim mesarnicama.

Kraljevčanin

15.08.2018. 08:13

Ugasiti mu firmu i oterati vlasnika na ozbiljnu robiju, a imovinu konfiskovati. Ovako se trajno rešava ovaj i slični problemi. Ali naravno, dovoljna je partijska knjižica, pa da se i za ovaj čin dobije i zahvlanica. Surova realnost u našoj Srbiji. Da li će mo deci ostaviti nešto?

Samo ih mrgodno gledam

15.08.2018. 18:26

@Kraljevčanin - Kragujevčanin, baš si najvan iako bi trebalo da znaš da i u tvom gradu korupcija cveta! Pogledaj samo Fiat -koliko je koštao državu a znalo se da od svega toga i sa tim modelom automobila nema ništa. Znači verovatno Dinkić i kompanija maznuli lovu i utanačili toboži "posao stoleća"! Tako i sa mesom.Šverceri plate kome treba i posao ide.Ovoga puta su možda preskočili nekoga iz lanca muvačine -i eto belaja. A da neko tog osudi ili da mu uzme ivovinu- ma hajde molim te.Kada se to dogodilo u Srbiji?

djudja

15.08.2018. 08:15

Ovaj vozac bi meni propjevo i sto zna i ne zna. A ovoga sto je narucio meso i prosvercovo zatvoriyi radnju pod hitno, i da nikada ne otvoru bilo kakvu drugu uz par godina robije.

Solomon Bičakčić

15.08.2018. 08:36

Danas trulo,juče otrovno ...zašto ne ostati na činjenicama ,a to je :meso kojem je istekao rok upotrebe i koje je ušlo u zemlju na crno..kao što uostalom ulazi više od 50% namirnica koje se na primer koriste u svakom restoranu azijske kuhinje u Srbiji.Svak SUSHI bar u Beogradu kupuje dosta ribe i neophodne namirnice na crno..i šta ćemo sad ?