POJEDINE građane proteklih dana iznenadila su pisma bivših banaka u kojima ih obaveštavaju o novim cenovnicima usluga. Zatvoren tekući račun, tako, nije garancija da vam na kućnu adresu neće stići obaveštenje o novim tarifama upravo te banke ili da vam ponude "dina" karticu - bez obzira na to da li je račun zatvoren prošle, ili čak pre nekoliko godina, kao što je to slučaj sa jednim od nekoliko čitalaca "Novosti" koji su se obratili redakciji sa sličnim primedbama.

- Banke imaju ogromne baze podataka. Reč je o stotinama hiljada klijenata, koji usluge banke koriste po raznim osnovama - objašnjavaju sagovornici "Novosti" u jednoj banci. - Propisi nas obavezuju da sve korisnike na vreme obavestimo o bilo kakvoj promeni koja se odnosi na usluge koje im pružamo. Nije isključeno da postoje banke koje obaveštanja šalju svima koji su se zatekli u bazi, bez obzira na to da li su aktuelni klijenti ili bivši.

Međutim, kako ukazuju bankari, postoji još jedna mogućnost.

- Može da se desi da je korisnik ubeđen da je račun zatvorio, a da je on i dalje aktivan, pa ga banka iz tog razloga obaveštava. U svakom slučaju, savet je da se obratite banci koja vam je poslala takvo pismo, bilo na šalteru, bilo pozivom na broj korisničkog centra. Samo tako možete da budete sigurni o čemu je reč - ukazuju naši sagovornici.


Pročitajte još - Banci dajemo skoro celu platu godišnje


Osim tekućih računa preko kojih se prima plata i penzija, obaveštenja o novim tarifama dobijaju i korisnici platnih kartica, štednih računa, raznih namenskih računa poput onih za hartije od vrednosti.

- Kod nas imate otvoren štedni račun po viđenju. On je u stanju mirovanja, na njega vam ne naplaćujemo održavanje, a gašenje je besplatno - ovaj odgovor dobio je čitalac "Novosti" koji je račun u banci otvorio pre šest godina, samo u svrhu kupoprodaje stana. I potom ga, kako kaže - zatvorio. Da je ipak ostao u nekom statusu "između" aktivnog i ugašenog, saznao je tek kada ga je banka obavestila o - novim tarifama usluga.


BROJ RAČUNA

PREMA podacima Kreditnog biroa, 5.017.036 korisnika, zaključno sa junom, ima otvoreno 7.515.132 tekuća računa u bankama u Srbiji. Statistika centralne banke pak pokazuje da su u Srbiji na početku avgusta ove godine građani imali 12.674.683 otvorenih dinarskih tekućih računa i 3.463.655 otvorenih deviznih tekućih računa.