TEHNIČKU dokumentaciju za Metanolsko-sirćetni kompleks otkupile su tri kompanije. Da li će podneti i konkretnu ponudu, znaće se do 10. avgusta. Tada ističe rok da zainteresovani investitori odluče hoće li ući u trku za 99,9 odsto ove kompanije. Početna cena je 20,4 miliona evra. Ukoliko prodaja ne uspe ni iz drugog puta, MSK će ući u treći krug, i to do kraja septembra. Ovo se vidi iz Memoranduma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Trenutno su 104 preduzeća neprodata. U toku je javni poziv za šest firmi, a u pripremi je objava oglasa za devet preduzeća. Ministarstvo privrede najavljuju da će objaviti javne pozive za privatizaciju i svih ostalih preduzeća iz privatizacionog portfelja, ukoliko se za to steknu uslovi. Prvi na spisku je PKB, koji će se oglasiti već u avgustu.


PROČITAJTE I:MSK nude upola cene

- Zaključkom Vlade određeno je da će se postupak privatizacije PKB korporacije i zavisnih društava "Veterinarska stanica PKB", "Eko-lab", "PKB Agroekonomik" sprovesti metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem zajedno i u istom postupku - kažu u Ministarstvu privrede. - Modelom prodaje imovine, i to dela poljoprivrednog zemljišta i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju, građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima. I modelom prodaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima "Eko-lab" i "PKB Agroekonomik".

Javni tender za strateškog partnera za rudnik bakra RTB "Bor" raspisan je ovog meseca, a prijave se dostavljaju do 20. avgusta. Vlada se MMF-u obavezala i da će do kraja septembra pokrenuti tender za privatizaciju "Petrohemije".

- Nastavljamo da rešavamo preduzeća u portfoliju bivše Agencije za privatizaciju kroz prodaju ili stečaj - uverevala je Vlada MMF krajem juna. - Do aprila ove godine je više od 300 kompanija otišlo u stečaj, a više od 50 je privatizovano od kraja 2014. godine. Oko 33.500 zaposlenih iz oko 320 preduzeća je dobilo otpremnine. Treba rešiti 114 preduzeća sa gotovo 45.000 zaposlenih.


PLAN ZA "RESAVICU"

UZ pomoć Svetske banke radimo akcioni plan za rudnike "Resavica" - izveštava Vlada MMF. - Do kraja 2018. godine ćemo započeti proceduru zatvaranja dva nezavisna rudnika, ažurirati raspored zatvaranja za najmanje dva dodatna nepredviđena rudnika i sprovesti dobrovoljni socijalni program i planove za optimizaciju rada. Osiguraćemo potrebna sredstva u budžetu za 2019. godine.