U JUŽNOM Banatu, gde vetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dve do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vetrogeneratora, iz kojih će se "zelenom energijom" snabdevati oko 200.000 domaćinstava. Vrednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji.

Vetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su posle opsežnih merenja, započetih pre deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS pre dve godine, kada je italijanska "Fintel energija" pustila u rad dve turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vetropark "Košava", sa 20 turbina, čija je vrednost 120 miliona evra.

- Predviđeno je da "Košava" počne s radom do kraja iduće godine. Posle toga ćemo u nastavku podići još 19 turbina, jer želimo što više da iskoristimo potencijal vetra koji Srbija ima - kaže Ticijano Đovaneti, izvršni direktor "Fintel energije", inače pionira u tom poslu u našoj zemlji.

Pročitajte još - Prvi put na berzi traže novac

Osim što će država, zahvaljujući tim investicijama, ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27 procenata struje iz obnovljivih izvora, višestruku korist od izgradnje vetroparkova imaće i lokalne samouprave i vlasnici parcela na kojima će biti podignute turbine. Samo je u nerazvijenoj opštini Alibunar, u čijem će ataru biti izgrađeno najviše vetrogeneratora (88), potpisano više od stotinu ugovora o višegodišnjem zakupu zemljišta.

- Hektar poljoprivrednog zemljišta se u Alibunaru izdaje po ceni od oko 300 evra godišnje, a stranci su za četvrtinu hektara plaćali 1.500 evra, s tim što vlasnici mogu da koriste ostatak oranice - objašnjava Predrag Belić, bivši predsednik opštine, koji je od početka bio uključen u te poslove.

Zahvaljujući tome, u tu opštinu je "ušlo" oko tri i po miliona evra, a dodatni prihodi se očekuju dobijanjem dela ukupnog godišnjeg profita vetroelektrana. Slično je i u ostalim opšinama.


NAJAVLjENI PROJEKTI

U ALIBUNARU od lane rade četiri turbine koje je belgijska firma "Elisio" podigla tik uz međunarodni put Beograd - Vršac - Temišvar. Za septembar je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitora. Uskoro bi i belgijsko-holandska kompanija "Vindvižn" trebalo da počne podizanje 58 turbina, a "Balkan elektrik" pet. U susednoj opštini Kovin, Arapi uveliko dižu vetropark "Čibuk 1", sa predviđenih 57 turbina koje će koštati 290 miliona evra.