MOŽDA Serđo Markione (66) nije bio najbolji direktor nekog automobilskog giganta, ali je svakako bio najomiljeniji. Zato i ne čudi da su sve trake, u svim proizvodnim pogonima FCA grupe u svetu, stale u sredu u 13 časova na 15 minuta posle vesti da je Markione preminuo u Švajcarskoj.

PROČITAJTE I: Markione ne deli "Fijat"

Radio je po 20 sati, spavao često samo u avionu između tri sedišta kompanije "Fijat-Krajsler grupacije" Torina, Detroita i Londona, i čiju su viziju delili radnici u svim fabrikama ovog, sedmog po veličini auto-proizvođača na svetu, umro je u Cirihu u Univerzitetskoj bolnici od, kako je zvanično saopšteno, "komplikacija nastalih posle operacije ramena urađene sredinom juna".

Čovek koji je i na sastanke sa predsednicima država i krunisanim glavama išao jednostavno obučen u karakterističnom džemperu, imao je uvek velike vizije. Po dalasku na čelo "Fijata" 2004., koji je tada bio pred bankrotom, za samo 18 meseci uspeo je da napravi profitnu kompaniju i da predstavi 18 novih modela.

Već 2009. "Fijat" kupuje kontrolni paket akcija detroitskog posrnulog giganta "Krajslera". Markioneov glas je bio odlučujući i kada je "Fijat" rešio da ponovo dođe u Srbiju.

Markione je najavio odlazak u penziju početkom 2019. Dan pre operacije je proveo u društvu italijanskih karabinjera pokazujući im mogućnosti novog "džipa". Krajem dana otišao je u Švajcarsku u bolnicu, sa još mnogo planova koje je hteo da ispuni do 2019. godine.

DIREKTOR

Serđo Markione je rođen 17. juna 1952. u Kjevu u Italiji. Imao je italijansko-kanadsko državljanstvo. U maju 2003. postao je član borda direktora "Fijata" a već 2004. postao je generalni direktor. Završio je univerzitete u Torinu, u Vindzoru i Jorku.