JEDNU od najmodernijih farmi u ovom delu regiona vlasništva Milovana Ivankovića iz Zasavice 1, kod Mačvanske Mitrovice, u kojoj se tovi 2.400 komada svinja, juče je otvorio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Objekat u kojem je automatizovan sistem hranjenja ali i ventilacija, Ivanković je uložio oko 40 miliona dinara od čega je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo sa osam miliona dinara kroz podsticajna sredstva.

U ovom objektu sistem ishrane tovljenika vrši se kompjuterski preko kontaktnih senzora i u tečnom je stanju. Ventilacija omogućava rashlađenifiltriran vazduh, što doprinosi držanju životinje u humanim uslovima, takođe se smanjuje i mogućnost prehlade i preterane upotrebe antibiotika.

PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

- Poslednje dve godine cena tovljenika se stabilizovala, što je dokaz da na tržištu postoji neko ko je sposoban da kupi tu robu radi plasmana i dalje proizvodnje. Nama kao državi sada predstoji da potpuno osavremenimo sistem i da dajemo podršku spram kvaliteta mesa. Mi ćemo doneti novi pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa, u kojem će biti preciziran procenat mesnatosti na liniji klanja - istakao je Nedimović i dodao da u toku ove godine očekuje da će prosečna cena svinja iznositi od 180 do 185 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: Beli tartufi novo blago iz Zasavice

Da je tradiciju svinjarstva zadržao Srem i Mačva, pored ministra saglasan je i vlasnik farme Milovan koji na godišnjem nivo tovi do 10.500 tovljenika.

- Malo ima ovakvih ljudi u Srbiji, kao što sam ja bio spreman ovoliko da uložim. Sutra može da se pojavi afrička kuga, samo farme zatvorenog tipa moći će da rade, dok će se ostale sve zatvarati. U naše objekte sa spoljne strane ni mušica ne može da se provuče - smatra Ivanković, koji je u ovom poslu pune dve decenije.

DUGOROČNI PLANOVI

- Mi smo prošle godine oko 400 objekata finansirala u svinjarstvu, govedarstvu, ovčarstvu, ove godine poljoprivrednicima stoji podrša od IPARD-a za izgradnju ovih objekata - naglasio je Nedimović i najavio promenu poljoprivredne politike u okviru zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kako bi poljoprivrednici mogli dugoročno nešto da planiraju.