PREVARENI vlasnici 39 stanova u Ulici vojvode Stepe 105 u Beogradu, okupili su se u sredu ispred zgrade u pomenutoj ulici, kako bi uputili apel nadležnim državnim organima da se problem njihovih stanova konačno reši. Iako su svi kupci nekretnina odavno izmirili svoje obaveze i prema investitoru "S. A. B. Estetiku", vlasnika Steve Buđića, ali i državi, njima već četiri godine preti opasnost da završe na ulici. Razlog je što je u katastru upisana hipoteka na celu zgradu u korist jedne banke, za šta oni nisu znali, ni onda kada su ugovore overavali u Prvom opštinskom sudu.

PROČITAJTE JOŠ - Vlasnici 39 stanova prevareni uz pomoć opštinskog katastra

- Stanari se trenutno nalaze u mat poziciji jer nema nikakve reakcije nadležnih - ističe Dragoš Cukovac, pravni zastupnik stanara. - Neophodno je da se Narodna banka Srbije oglasi i da ispita poslovanje nadležne banke koja je odobrila kredit. Očekujem i da nadležno tužilaštvo konačno završi tužilačku istragu, jer su svi zakonski rokovi odavno istekli.

PROČITAJTE JOŠ - Prevaranti dobijaju dozvole po zakonu

Kako su "Novosti" već pisale, firma "S. A. B. Estetik" višespratnicu na Voždovcu počela je da gradi 2012. godine na ime projektnog finansiranja. Za igradnju zgrade, građevinski preduzetnik Stevan Buđić uzeo je pozajmnicu od 1,8 miliona evra od jedne banke. U vreme odobravanja zajma, u katastru je trebalo da se unese zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad novoizgrađenim kvadratima. Međutim, ništa od pomenutog nije ubeleženo dok nije prodat i poslednji stan. Katastarska služba opštine Voždovac 2014. godine upisuje hipoteku nad ovom višespratnicom, a kupce stavlja u zabludu jer nisu znali da je nekretnina pod opterećenjem. Kao i da su uz stanove kupili i "hipoteku".

- Početkom 2015. godine smo kupili stan, a tada su u zgradi bili useljeni neki stanovi. Kod javnog beležnika smo sklopili ugovor, koji nam nije predočio ništa da u vezi sa hipotekom. Zabeleška nikada nije postojala, iako smo mislili da je sve po zakonu, ispali smo prevareni - objašnjava Svetlana Jovanović.

NOVI PROJEKAT U NASELjU Mirijevo investitor Stevan Buđić ponovo zida višespratnicu, a ovog puta izvođač radova je "S. A. B. Građevinar" iz Stare Pazove. Površina objekta je oko 2.000 kvadrata, a radovi su počeli u maju ove godine. Planirano je da budu završeni u junu 2019. godine.

Naša sagovornica navodi da očekuju da će se neslaganja između investitora i banke što pre rešiti.

- Obećanje su dali još 24. aprila prošle godine, ali to je ostalo samo na rečima. Do dan-danas ništa se nije promenilo, ali se nadamo da nećemo ostati na ulici, kao i da nećemo morati ponovo da plaćamo svoje stanove.

Iako je Buđić bio hapšen zbog ovog slučaja, nadležni zbog važećeg zakonodavstva nisu mogli da utiču na njegove druge poslove. Kao vlasnik poznate turističke agencije "S. A. B travel", Buđić je nastavio da radi. Godinu nakon hapšenja i ova firma je propala, odnosno, prodala je oko 2.200 aranžmana za letovanja, ali ih je otkazala. U toku je obeštećenje putnika od polise koju je Buđić imao.

Tu nije kraj, jer je ovaj investitor uspeo, potpuno legalno, da dobije papire za gradnju u beogradskom Mirijevu. Tamo gradi 30 stanova i 25 garažnih mesta, a niko ne zna da li će kupci ovih nekretnina proći kao stanari, odnosno vlasnici stanova u Vojvode Stepe 105.

OTKAZANI ARANŽMANI

STEVAN Buđić je i vlasnik i rukovodilac u "S. A. B. Travel servisu", agenciji koja je nedavno zatvorena, pošto je krajem juna otkazao oko 2.200 aranžmana za letovanje. Ovom prilikom oštećeno je skoro 4.900 putnika, a Turistička inspekcija još utvrđuje kolika je šteta i da li će polisa od 300.000 evra moći da je pokrije obeštećenje.